ITC Mud Fort Housing at Bengaluru, by CnT Architects

Text: Cnt Architects, Photographs: © Anand Jaju

0

ITC Mudfort, bengaluru, CnT ArchitectsProject was to design a multi-dwelling for corporate managers on a site spread across 1.9 acres with large existing trees on periphery, and low-rise dense residential development in context.

With a total of 57 units across twelve floors, the project seeks to create a landscape haven for the residents by providing refuge from the surrounding traffic and concrete jungle. Vehicle movement is restricted onto the front of the site and a large community space is carved out onto its back, surrounded by lush trees onto which all the common amenities spill out.

The cluster and unit layout is designed to maximize the penetration of day light into the different parts of the home, and give unrestricted views from its full-length balconies, also allowing for comfortable cross ventilation.

The project has adhered to strict environment, health and safety standards along with achieving a LEED platinum and GRIHA 5-star rating. The project has also received the NDTV 2017 Award as the most Environmental Friendly Residential Space.

Unique Features / Interesting Aspects :

  • Sustainable residential project which has achieved multiple credential for being Green.|
    – GRIHA 5-Star rated
    – LEED Platinum rated
    – The Most Environmental Friendly Residential space – NDTV Property Awards 2017
  • Only residential project which has achieved LEED platinum and GRIHA 5 star rating.
  • All amenities are placed at the ground floor directly engaging the landscape with many open and semi open public spaces. All large existing trees on the periphery of the site as preserved to enhance the experience.
  • All the units are opening on three sides for light and ventilation. All spaces are designed with cross ventilations.
  • Large balconies are designed to create better social space and relation to natural elements while in the unit.

Drawings:

Project Facts:

Project Location : Bangalore
Architects’ Names : Mehul Patel, Prem Chandavarkar
Name of the Firm : CnT Architects
Location of the firm : Bangalore
Project Status : Completed – August 2017
Photographer – Anand Jaju

Site Area : 1.9 Acres
Built-up area: 19,950 sq mt
Configuration : 57 Residential Units, Amenities, Basement Car Parking

Design Team and Consultants

Principals : Mehul Patel, Prem Chandavarkar
Design Team : Rohan Shetty, Deepika Upadhyaya, Pradipto Benerjee

Structure : ISA structure Studios
MEP Design: AECOM India Pvt Ltd
Landscape : Oikos
Civil Contractor: B L Kashyap & Sons

Green credentials:
GRIHA 5-Star rated
LEED Platinum rated
The Most Environmental Friendly Residential space – NDTV Property Awards 2017

Inspiring Architecture and Design Projects
in your inbox

Subscribe for FREE, and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Uh oh! Something went wrong. Try again?

Subscribe to ArchitectureLive!
Subscribe to keep yourself updated on the latest projects, sories, news, events and jobs related to architecture
You can unsubscribe at any time.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Amazing Architectural Content in your inbox

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Uh oh! Something went wrong. Try again?