Architecture in the times of Pandemic

Architecture in the times of Pandemic

A series of discussions by architects from India’s major metros, on how the practice is re-emerging from the 2020 Pandemic recess.

Curated by Varun Kumar

Rahul Gore and Sonal Sancheti

Morale boosters and changing work trends – Rahul Gore, Sonal Sancheti, Opolis

Principal architects Rahul Gore and Sonal Sancheti from Opolis discuss the ideas which kept their team’s morale up during the lockdown, besides their learnings and experiences about the pandemic phase in 2020. They also share how the kind of project inquiries they recieved underwent changes in trends during the lockdown. With highlights such as occupation with studio research, retention of the core team, returning project inquiries and a relatively stable financial position, Opolis re-emerges out of the lockdown with their regular momentum.

Read More »
"Sustaining with core research and social opportunities" - Ketham’s Atelier Architects

Sustaining with core research and social opportunities – Ketham’s Atelier

Ketham’s Atelier has been focussed on researching the core concepts of architectural design and becoming well versed with the associated skill sets. Additionally, the studio also has been running an NGO practice to impart the learnings through teaching methods. Together, the studio witnessed the importance of their research in helping them sustain through a time like the pandemic.

Read More »
"Team spirit and resilient work processes are a necessity"- FUNKTION DESIGN STUDIO

Team spirit and resilient work processes are a necessity – Funktion Design

The team at Funktion Design experienced the challenges of keeping up the morale of their personnel during fears of the pandemic. The studio had identified ways of enlivening their workspace to maintain the team’s vibrancy and increased the spirit between members. The studio’s relatively fresh experience with cloud working systems has helped them realize the importance of resilient in-studio work processes to pre-empt any future challenges like this pandemic.

Read More »
Nurturing a technological and Socially relevant practice through the pandemic - DesignAware

Nurturing a technological and Socially relevant practice through the pandemic – Takbir Fatima, DesignAware

DesignAware has been working with tech-based design methodologies since their founding year, thanks to the team’s background in technological awareness related to architectural design. The studio experienced a multiplied impact due to the floods in Hyderabad during the pandemic. The lockdown and the post-flood situation has spurred the team to rethink their practice strengths and equip more resiliency. This direction has also pushed the team to nurture their studio practice itself as a physical entity, in addition to their successful initiatives in educational and socially relevant projects.

Read More »
Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Hague Municipal Corporation -
Anupriya Saraswat

Photoshopped Architecture

While photography on its own is an art – architectural photography must act, primarily, as a tool. The current practice of representation of design almost exclusively through hi-res, touched-up images is an inherently misleading decision.

The latest issue (No. 61) of the Journal of Landscape Architecture (JLA), India’s premier journal on landscape and environmental design, carries an essay by Dr. Bimal Patel, the head of HCP Design Planning & Management Private Limited (HCP), the firm was chosen by the Government of India to design the redevelopment that will radically transform the Central Vista Precinct, including the Houses of Parliament. The essay speaks of many things that I find interesting, contains many points of value and agreement, but I will not take on many of them here. A section of the essay speaks on the Central Vista project, and this is what I will focus on. Given this is a current and contested public project of significance that is capturing public attention, the timing of this essay requires that, in addition to his specific mentions of the project, general points made by Dr. Patel must also be interpreted in its light.

Popular Stories

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Topsy Tury at Nagpur by Zeel Architects

Topsy-Turvy at Nagpur, by Zeel Architects

Situated on a small plot of 16.0 x 30.20 mts. And having an even smaller usable floor plate of about 13.20 x 21.60 Mts., the Topsy Turvy by Zeel Architects, building stands out from the neighbourhood, due to the geometric envelope holding jalis in it.

GHEI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

GHEI RESIDENCE at NANDED, MAHARASHTRA, by 4TH AXIS DESIGN STUDIO

How does a 4200-square-foot plot in the heart of the City became a dream home for a family of four? The answer lies somewhere within the eclectic residence of Mr. Ajay Ghei who is a merchant and shares the dwelling with his wife and two daughters. This is a five-bedroom haven, with its well-defined form confronting a modern twist, shows how we achieved the vision. Though it is a single family dwelling, we made sure that every individual should get their own personal niche within. – 4TH AXIS DESIGN STUDIO

Studio Samarpan

Rajat Jewellers, at Surat, by, Studio Samarpan | Chirag Jain

Rajat Jewellers designed by Studio Samarpan is the Second Chapter of the 20-year old existing jewellery retail shop, designed with a neutrally vibrant colors and variety of materials going in accordance with the location. – Studio Samarpan

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

The White Space, at Ahmednagar, by Tres Atelier LLP

We were commissioned to design the interiors for corporate office of leading CA , CS & Tax consultant firm “Lahamge“ in Ahmednagar, India. Our client wanted to retain the idea of collaboration in a very small office or corporal environment, while also incorporating such requirements of privacy and hierarchy in a corporate office discipline. While designing, the key concerns were to create a balance between collaborative and private zones. – Tres Atelier

Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Indian Boutique Store, at Taj Skyline, Ahmedabad | Designed By Shayona Consultant | Prashant Parmar Architect  

Nueva, an Indian Boutique Store, located in the Taj skyline in Ahmedabad, is a textile retail store of 375sq.ft.Area.

Bringing together a natural palette with Indian folk art-inspired space helped create an oasis that the owner truly desired. The natural material palette comprising exposed concrete, wood, brass, lime plaster together with metalwork and mirror wall. – Shayona Consultants

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB

House by the Grove, at Nashik, by LADLAB

The first interior design project envisioned at LADLAB is a 1600 Sq.ft, 3 bedroom apartment located in a prime residential area of Nashik, Maharashtra. The soul of this house is its location – a top-floor apartment placed right next to a beautiful Gulmohar grove. All the balconies and rooms open up to gorgeous views of this grove, which is certainly a rare find in an urban context.

The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Art // Architecture // Design

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Architecture

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Subscribe to Architecture and Design Updates

© ArchitectureLive! 2020 by ArchiSHOTS