A Pavilion that Grows!, at Gurugram, by Dhruv Shah

The initial idea of imagining this pavilion started with the question “how to make sure that the given small area be utilised fully and be made multi-functional and modular, especially in accommodating the dynamic needs and activities of the urban lifestyle?” - Dhruv Shah

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

A Pavilion that Grows!, at Gurugram, by Dhruv Shah

Note: This project is an entry for the NODE Pavilion Design competition, organized by IDHA Labs, and was declared the Winners in the Professional category.

A Pavilion that Grows!, at Gurugram, by Dhruv Shah 3

 

“A pavilion that grows!”

The initial idea of imagining this pavilion started with the question “how to make sure that the given small area be utilised fully and be made multi-functional and modular, especially in accommodating the dynamic needs and activities of the urban lifestyle?”

Along with it, “how to visually create a sense of ‘life’ through design, in the sense that the pavilion is actually alive(like an organism) and grows over time?” And so, as a response to these questions, the design is developed to make sure that whenever a building material like bamboo, or similar natural materials, is thought of to design or build with, it is not imagined as a catalyst or a symbol of an alternative lifestyle which is an alien approach to the urban. Rather, this pavilion became a space curated by the people according to their requirements, evolving and growing over time.

A Pavilion that Grows!, at Gurugram, by Dhruv Shah 5

 

The pavilion can be adapted to various functions – like a spiritual event, an exhibition, a place to simply hang out, an emergency shelter(like for the ongoing pandemic) or even something with commercial viability, like a pop-up store for an upcoming brand. So, the design at its core is composed of a rigid primary structure, with the plinth, the columns, and the roof, over which the bamboo screens can be placed and depending on the requirements, the pavilion can shapeshift into a number of possible spatial arrangements, accommodating group activities, as well as providing a space for individual retreat or a space to reflect.

And as the nature of these activities and the design expression of the pavilion changes and evolves over time, the pavilion literally grows, with plants and greens growing and flowing over from their initial confinement. Placed in the cold and dead context of Gurugram, which ages and weathers over time, the pavilion stands in contrast as it slowly comes to life.

A Pavilion that Grows!, at Gurugram, by Dhruv Shah 7

 

 

Subconsciously, the transition for the use of bamboo for creating urban nodes like these is focused on, which can then become hotspots or hubs of various activities throughout the city.

 

Videos – 

 

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates