ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Administrative Building MSETCL, at AMRAVATI, by Lalit Deshmukh and Associates

Design Intent :
The site available is a very long linear site with the shorter width parallel to the main road. after deducting the setbacks the parcel of land available was in the proportions of 1: 5, limiting the views from the site. this has cleverly taken as an advantage and the building has been planned in a way that it has views from all sides.

ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 3
ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 5

Each twisted square for each floor of building form was studied through various study models and sketch diagrams. The rotating floors of the linear building at 45 degree angle, helps to gain light at all sunlight hours during the day. It also helps in ventilation. Deep overhangs help to shade spaces.

The strategies used to reduce the running costs of the buildings are incorporating Natural Ventilation, Evaporative cooling, Court yard effect and use of Natural lighting. The Temperature ranges are mostly within the comfort zone but very hot summers and thus need cooling requirements accordingly. Other strategies on the site are Rainwater Harvesting, Solar Energy for Street lighting and water heating, Compost pit for bio, degradable wastes, Root zone treatment for Sewage disposal, the Plantations to cut off noise & pollution.

Administrative Building MSETCL, at AMRAVATI, by Lalit Deshmukh and Associates

During a typical day direct sun light is available from three sides of the building, hence it is important to control the amount of sunlight received inside the office spaces, this can be achieved by providing deep overhangs for shading.
The prevailing wind direction is from the north west towards the south east, this and the appropriate placement of courtyards will help to ventilate the building properly

Transition from the highway: Entering the site from the Heavy traffic on the highway, one needs a transitional space; this is achieved by the road along the south east side of the side, which then leads you to the building.

Noise & Pollution : being so close to the highway, the noise and pollution coming from the road needs to be deflected from the site. This can be achieved by planting trees towards the East side of the site. At the same time care has to be taken that the plantation should not be too dense that it might block the view of the building from the highway.
The building incorporates environment friendly alternatives, while integrating it with technology, to create a sustainable solution.

Separation of served and service areas:
The office spaces are separated from the cores which contain all the services. These cores come at every interval to interlink each office unit with each other.

ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 8
ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 10

Use of courtyards: Courtyards suggested within each of the served areas to provide light and ventilation until the deepest of the building areas. Use of natural light and natural ventilation helps to save on electrical consumption.

ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 12

Projected inclined chajjas:
The ferro cement inclined surfaces provide a deep chajja required for our tropical climate. This helps to shade the glazing along all the office spaces.
Shading of spaces cuts excessive glare, as seen from the model, and helps to keep the building cooler and thus reduces on the cooling loads

ADMINISTRATIVE BUILDING, MSETCL, AMRAVATI , by Lalit Deshmukh and Associates 14

Viewing angles: the national highway 6 on the East is a major entry point to the Amravati city and this building represents it. The site has an internal street from towards the north, hence once you enter the site the building will be viewed from the North direction. There is another street towards the South. Thus it is important that the building looks good from all directions.

Project Facts
Project Name: Administrative building
Location: Amravati
Area: 3400 sqm
Year: Competition won in Oct 2011, (Work In progress, Under construction)
Client name: Maharashtra State Electrical Transmission Company Limited
Design team: Ar. Yamini Deshmukh , Ar. Lalit Deshmukh
Name of Firm: Lalit Deshmukh & Associates
Location of the firm: Pune & Amravati, Maharashtra, India
Website : https://www.facebook.com/pg/Lalitdeshmukhandassociates

Tags : ,

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates