Amaravati Capital Complex, Winning Competition entry by Maki and Associates and Opolis Architects

Text and Images: Maki and Associates / Opolis Architects
The Amaravati Government Complex is the first project at the new capital Amaravati in Andhra Pradesh, India. The project site is comprised of four 1 km by 1 km blocks arrayed north to south, facing the Krishna River east of Vijayawada City. It will include the State Legislature, Secretariat, and High Court buildings and an array of related office and housing components - all connected by an extensive landscape development and internal road system.

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Maki-Amaravati-Legislature1DESIGN DESCRIPTION

The Amaravati Government Complex is the first project at the new capital Amaravati in Andhra Pradesh, India. The project site is comprised of four 1 km by 1 km blocks arrayed north to south, facing the Krishna River east of Vijayawada City. It will include the State Legislature, Secretariat, and High Court buildings and an array of related office and housing components – all connected by an extensive landscape development and internal road system.

Maki-Amaravati-Legislature1
Site Plan

Maki and Associates’ urban and landscape designs strive to create an open and accessible city that maintains a human-scale and connections to both the surrounding city and the river. While the site plan divides the project into clear functional zones, the central landscape integrates these zones to create a cohesive whole with a lively public character.

The architectural design of the Legislature, Secretariat, and High Court further enhance these characteristics, providing low-scaled, comfortable work environments that connect to the exterior and remain visually open to public squares and gardens. A clear modern vocabulary of extended eaves and vertical / horizontal shading devices is used to provide shelter from the extreme temperatures of Andhra Pradesh without sacrificing this sense of openness.

Amaravati is an enormous undertaking that will last many decades. Every step of this process must bear in mind the fundamental goal to make Amaravati the “People’s Capital”. Since the selected Master Plan will undergo dynamic development and change during this time, it is critical from the outset to firmly establish the position of Government Buildings within this overall Master Plan – especially the Legislature, High Court, and Secretariat.

  1. This project is to be the catalyst of the city, and needs to present a coherent image in 2019 – which results from consolidation of the first two projects (Legislature and High Court) towards the river.
  1. While finalizing this completed vision from the initial phase, our planning offers flexibility in the remaining Secretariat, HOD, and Housing developments. The flexibility is achieved without dilution of the initial image of Amaravati’s Government Complex (established by the Legislature, High Court, and Amaravati Square by 2019).
  1. The project also immediately establishes the character of the Central “People’s” Axis – ensuring that it is continuous from end to end – an active, human-scaled landscape with variety of programs uniting Amaravati City rather than dividing it.

The architecture of the Government Buildings further supports Amaravati’s image as the “People’s Capital”:

  1. The buildings are appropriately formal – befitting Government buildings – without being monumental.
  1. Integration of the buildings and landscape assure a connection to the larger city and good working environments. It is comfortably open architecture, allowing for air and light to pass in, while keeping the elements out.
  1. The buildings allow people to see / participate in the workings of the buildings while preserving security. The buildings are friendly and will be well-liked– not off-putting – helping them to last and be well cared for as a matter of course.

Planning, landscape, architecture are envisioned in a co-dependent relationship, creating a lively but formal, accessible but safe atmosphere: the People’s Capital.


FACT SHEET

Name of the project, location:
Amaravati Capital Complex Competition, Amaravati, India

Name of the firm (Architectural), location:
Maki and Associates (Tokyo) in association with Opolis (Mumbai)

Client:
Andhra Pradesh Capital Region Development Authority, Vijayawada

Urban Planning:
Maki and Associates, Tokyo
Opolis, Mumbai

Architectural Design:

Maki and Associates, Tokyo
Opolis, Mumbai

Consultants:

Landscape:
Onsite, Tokyo
Design Cell, Delhi / Mumbai
Computer Graphics:
VICC Ltd., Tokyo

Site area:

Master Plan – 367.25 hectares
Assembly – 10.12 hectares
High Court – 12.14 hectares

Roof area:

Assembly – 18,023 square meters
High Court – 23,685 square meters

Built-up area:

Master Plan – 1,458,516 square meters
Assembly – 30,110 square meters
High Court – 55,753 square meters

Cost of project:

NA

Projected completion:

NA

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates