An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 2

Transitional rooms feature an elegant and enduring design, which radiates a comfortable yet classic feel that is growing in popularity. The color palettes in this distinctive style are very subtle with an emphasis on ivory, taupe, tan and beige. This simple color scheme is uncomplicated and relaxing.

The bungalow is a perfect example of an updated classic. A space that speaks to the art connoisseur within the owner while keeping in mind the utility of the space given was designed by Infinity Architects and Interior Designers.

Using a blend of metal, marble, and wood the Infinity team was able to give a textured and elevated vibe to every room. The team added a floor to the existing bungalow and designed all the rooms around the homeowner’s collection of original art pieces and sculptures.

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 4The Living Room

 

By utilizingfull-length windows ample natural light is brought into the room, which gives the impression of spaciousness. The warm tones of the room complement the surrounding greenery.

The rug, drapes, and sculptures bring out the traditional side while balancing out the modern sofa sets and the furniture.

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 6The Family Room

 

Designing an art connoisseur’s home involves placing furniture and planning the décor around their sculpture and art collections.

Following the contemporary style, the color palette has been kept to a grey-based scheme merged with the deep browns of the wood paneling and furniture detailing. The soothing texture of the grey veins in the white marble adds to the feel of the room.

While this color scheme brings out the warm homely tones, there is always an added colorful element as well to break any monotony.

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 8

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 10The Partition

 

There is a beautifully crafted partition entombed within glass giving it a 3D effect. This adds to the traditional aspect of the home while keeping the room in privacy from the staircase next to it.

 

 

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 12The Lobby

 

Opposite the temple, in the lobby, the team built a display unit to showcase the homeowner’s art collections. The warm lighting added to the wooden unit highlights every art piece perfectly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 14The Dining Entrance

 

Opposite the grilled partition is glass sliding doors etched with a geometrical pattern that partially conceals the adjacent dining hall.

 

 

 

 

 

The Dining Hall

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 16

Like the rest of the house, there is ample light filling the room. The ceiling slab has been removed to create a more open space that unites the upper floor with the lower. Of the two mirrored panels on the opposite wall, One leads to the kitchen while the other has been placed to balance the room’s aesthetics.

 

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 18The Dining Table

 

The 8-seater dining table is kept in the center of the room. The wooden finish adds warmth and works well with the overall feel of the room. A square dining table has been chosen to create a wide circulation passage around it.

Apart from the dining table, there is a counter table that has been added for the sole purpose of placing hot food. Not only is it a gorgeous marble piece, but it is also functional as it includes a hot plate and even a small fridge.

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 20The Chandelier

 

The chandelier adds an element of sparkle and grandeur to the entire house. In a transitional style, there isn’t any bling element but by adding a little oomph through a center chandelier, the Infinity team went in the direction of a neo-classical theme.

 

 

 

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 22

The Master Bedroom

 

Upstairs in the master bedroom, accented walls, wood paneling, and sliding doors welcome you. The transitional design combination of modern with classic styles can be very evidently experienced. There is a striking combination of metal and wood all through the room.

 

 

 

 

An Inside Look of a Neo-Classical Infinity Design, at Pune, Maharashtra, by Infinity Architects and Interior Designers 24The Master Bathroom

 

In the master bathroom, using a very classical technique, the Infinity team added an inlay of metal into the marble floor in a new design. There is a warm yellow light that fills the room equally as it gets reflected through the pyramid structure above.

 

 

 

 

 

Simple, Somber and Neo-Classical

 

Ajinkya Dhumal, the Principal Designer and Founder of Infinity Architect and Interior Designers, believes in a 3 step systemic approach to any design, which includes: Ideate, Integrate and Implement. When the Infinity team get a requirement to furnish, they never come up with solutions to only the requirements given but look at it from a 360° perspective and beyond.

The transitional style chosen by the Infinity team for this bungalow seamlessly blends the sleek comfort of contemporary design with the homey elegance of a traditional style. In a transitional space, the chic ornamentation will merge with the luxurious upholstery while still keeping with simple color schemes, clean lines, and open spaces. This strikes a delightful harmony between current and classic trends.

Tags :

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates