Anand Residence, at Chennai, by Murali Architects

Text and Images by Murali Architects
A modern young couple with two children wanted a house in contemporary style on a One Ground (2400 sq ft) plot at the busy area of Adyar in Chennai city. In urban towns, the land area available is very less and the norms of construction are very rigid. So, people are forced to leave 50% of the plot free of construction to satisfy the rules. - Murali architects

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Anand Residence at Chennai by Murali Architects

A modern young couple with two children wanted a house in contemporary style on a One Ground (2400 sq ft) plot at the busy area of Adyar in Chennai city. In urban towns, the land area available is very less and the norms of construction are very rigid. So, people are forced to leave 50% of the plot free of construction to satisfy the rules. In order to increase the sense of spatial living, an attempt to utilize the vertical space by the means of double / triple heights, perforated stairs, and floating decks were adopted. Natural sky lighting at important central spaces has been done to achieve this spaciousness. Rooms within rooms (space within space) concept have been made use of. Bedrooms have living rooms within and a sunken space act as a family gathering space and as TV room. Every part of the house has a view of the Temple tree – Plumeria Rurba that springs up in the middle of the building.

Children bedroom has a large attic space allowing a good gathering of friends in the roome giving enough space to do multi various stuffs. The entire terrace has been landscaped and can be used by the family for playing and relaxing. An open Jacuzzi that looks onto the sky and surrounded by greenery is the perfect spot to escape from the hectic city life. Old wasted metal sheets have been used to create a façade which will create a drama of light in the interiors. This also helps to provide sun lighting for the bamboo courts and the temple tree. Status: Built Location: Chennai, IN My Role: Chief Architect

Project Facts
Project Name: Anand Residence
Location: Chennai
Project Status: Completed
Name of firm: Murali Architects
Category: Small Residential Buildings

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Paras Buildtech Office at Gurugram, groupDCA

Office for Paras Buildtech at Gurugram, by groupDCA

With the tenets of trust and integrity as its cornerstone, Paras Buildtech has a strong foundation built on an unshakeable brand lineage. The company’s vision to enhance lifestyles with state-of-the-art residential projects, high-end commercial spaces, and internationally styled retail avenues is evident in the interiors of their corporate office in Gurugram.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates