Anika Mittal Dhawan – Mold Design Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Anika Mittal Dhawan - Mold Design Studio

Anika Mittal Dhawan - Mold Design Studio

Anika Mittal, Founder and Director of Mold Design Studio is an Architect and an Urban Designer with over 8 years of experience across all facets of the design and construction industry in India and the UK. She is the founding Director of mold design studio, a multidisciplinary design practice based out of New Delhi and founding Partner of Amalgam, a design studio that specializes in using the traditional Indian craft of inlay to redefine the contemporary Indian modern aesthetic as a blend of convention and modernity.

Leveraging her past experiences gained as project Architect across a multitude of projects ranging from boutique residences to commercial complexes and hospitality to master planning projects; Anika is providing comprehensive solutions across all stages of design and construction through mold design studios.

Anika is also a visiting faculty at the School of Planning and Architecture, New Delhi. She is a keen photographer, and her design and photographic work has been published in journals in India and abroad. 

Following are two works by Anika Mittal Dhawan,

A CLUB HOUSE

Site Sec

The site is suitably located next to a park, with sufficient green spaces for outdoor activities, breakout spaces and open areas. Taking into account the site geometry, access into the site, privacy for club activities and functionality, the site planning ensures that the built form is integrated with the landscape. A grand, double height entry Foyer brings the visitor into the building, taking them through the process of discovery. Since the site level is lower than the road level, the swimming pool is planned to optimize this feature, by negating the need for digging. Further, it is placed along the park edge to ensure privacy and great views and the space under the pool deck can be used to store the pool equipment. One can enter the restaurant/café directly from the entrance foyer at this level, as it gets a view of the pool and also of the amphitheater. A terrace as a spill out space is also envisaged. The rear of the site is planned as the sports zone with a gymnasium that faces the swimming pool. The table tennis and the squash court are at the lower level in the sports zone to avoid noise penetration. The amphitheater starts from the road level going down to the original site level thereby further utilizing the site features.

Read More about the Club House HERE.

SATTAL – The Hill Haven

Sited on top of a Hill, in Saattal (Hindi for “seven lakes”), miles away from the chaos of the city, The Hill haven is a weekend cottage retreat for an urban Indian multi-generation family. Saattal is a group of seven freshwater lakes near the Himalayas, in the Uttarakhand district of India. Famous for its Oak and Pine trees, the lake sits scenically in the Mehragaon valley.

Hill Haven - Mold Design Studio

Anika Dhawan - Mold Design Studio - The Hill HavenThe cottage is sited at the peak of a hilly area, with a glorious view of the valley. The Built form is designed to optimize the views of the valley and to provide maximum open space for the inhabitants. Being a holiday home, the house is planned with common spaces in an open-plan format, with private spaces as well. Each space is designated to have a valley view- hence, multiple spaces are created such as private balconies, common verandahs and a porch to enjoy the weather, the rains and an open terrace to sun bathe. The ground floor houses the common activities, where the family can spend leisure time together, cooking and eating, whereas the first floor accommodated the private spaces.

Read More About The Hill Haven HERE:

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates