Apollo Institute of Medical Sciences, Hyderabad – Samar Ramachandra Associates

The proposed hostel design for Apollo Institute of Medical Sciences and research, develops a podium level interactive space following the contours of the site. The stilt level houses recreational and administration activities incorporated with vehicular and pedestrian accesses and walkways.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Apollo Hospital, Samar Ramachandra Hospital

Apollo Institute of Medical Sciences, Hyderabad - Samar Ramachandra Associates 1

The proposed hostel design for Apollo Institute of Medical Sciences and research, develops a podium level interactive space following the contours of the site. The stilt level houses recreational and administration activities incorporated with vehicular and pedestrian accesses and walkways. The service core organize rooms and common areas around it at every floor in a manner that creates double-height break-out interactive spaces. A flexible plan incorporates possible future changes in the number of rooms for boys and girls.The existing institute building was remodeled with front portal and landscaped pathways.

Apollo Institute of Medical Sciences, Hyderabad - Samar Ramachandra Associates 3

 Apollo Hospital Complex: Our team redesigned the hospital lobby at Apollo Hospital, Jubilee Hills campus. The form of the entrance porch is friendly for a public space. Introducing the concept of landscaped plazas instead of mundane waiting lobbies, the design blends human need into the built environment.

Apollo Temple Complex: Shaded canopy structure along with the use of louvers makes the temple complex an inviting human space. A unique pooja canopy, made of shaded trellis is integrated with the existing tree. Peripheral wall and flooring in the temple complex were redesigned.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates