Apple Kids Play School at Banaswadi, Bengaluru by NAAMS Architecture

Text and Images: NAAMS Architecture

The project is an extension on the topmost floor of an Existing Play school & Daycare which was of two floors. The project was sensitively designed to accommodate two kinder-garden class rooms, play areas, common and activity areas.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Apple Kids Play School, Bengaluru - Amaresh HatiThe project is an extension on the topmost floor of an Existing Play school & Daycare which was of two floors. The project was sensitively designed to accommodate two kinder-garden class rooms, play areas, common and activity areas. The design is climate responsive also specially detailed and customized for the kids. Low budget and light weight construction.

USERS- 40 kids & 6 to 8 adults
AREA- 1250 sq.ft
PROJECT COST- 24 Lakhs
(includes Civil Work, Interiors & Services)
DURATION- 60 Working Days (completed)
SPACE REQUIREMENTS- 2 Classrooms, 2 toilets, Common Areas, Activity Areas
LOCATION- Horamavu, Banaswadi, Bengaluru

STRUCTURE
Light weight roofing structure, as the budget was on the lower end. The roofing had to be loaded on existing walls.
a) Walls of the staircase Headroom
b) Care taker’s Room
c) One Classroom, newly built
Hence, continuous rafters were connected at different levels and anchored with door-window frames for stability.

DESIGN STRATEGY
Roof of the central space is 3 feet higher than that of the classrooms and overhangs above them. This breaks the monotony of a single plane and creates a visual variation in levels.

Every space has the transparency with the help of open partition walls. This gives a sense of spaciousness in the horizontal plane.

Another strategy to achieve spaciousness is to visually connect every space with the sky directly.

MATERIALS

  • Exposed Brick work- Saves time and cost as well as brings out the rustic look.
  • Broken tiles – Cost effective, available in various colours. It has uneven patterns as opposed to formal brick pattern.
  • Clay Tiles – Cost saving as well as cooler surface for bare feet movement.
  • M.S Structure – Galvalume and poly carbonate Sheet for economical light weight roofing
  • Paper tubes – Provides a thermal and acoustical insulation along with an unconventional ceiling.
  • Furniture – Durable common MS structure, with wooden finish. Diamond patterned bookshelf depicting a wood art object.
  • Doors & Window – An important vertical structural element for supporting the roof.
    Designed as functionally transparent partition element with interesting patterns of lines and planes allowing cross ventilation. Grill design and wooden shutters for transparent walls.
  • Outdoor & Parapet walls – Composition of solid and voids through brick jail work and softscaping creates spaciousness and makes way for light and ventilation.

School under construction

Drawings

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates