Magic Bus Learning Pavilion at Mumbai, by Architecture Brio

The pavilion, designed by Architecture BRIO is located on the Magic Bus Centre for Experiential Learning, situated near Mumbai at the foot of the Western Ghats. Magic Bus is an NGO which seeks to educate and mentor children through outdoor "experiential" learning.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Magic Bus Learning Pavilion at Mumbai, by Architecture Brio 1

Partly a building, partly a challenge course, the Laureus Foundation sponsored Learning Pavilion is an interactive building used as a gathering space and play area for Mumbai’s underprivileged children. The pavilion, designed by Architecture BRIO is located on the Magic Bus Centre for Experiential Learning, situated near Mumbai at the foot of the Western Ghats. Magic Bus is an NGO which seeks to educate and mentor children through outdoor “experiential” learning.

Magic Bus Learning Pavilion at Mumbai, by Architecture Brio 3
Learning Pavillion at Magic Bus Campus

The landscape of the Magic Bus Centre is in stark contrast to the daily living environment of most of Mumbai’s children. While in space-starved Mumbai, outdoor play areas are hard to get by, the Centre is blessed with a unique variety of diverse terrains to be experienced by the children; rivers, woods, nature trails, camping grounds, and expansive green lawns for soccer. All of which is intended to promote the NGO’s concept of “learning by doing”. Realizing that children in the city are the worst affected by the scarcity of space, Matthew Space founded Magic Bus in 1999. On weekends and evenings he began inviting street kids living at the bus stand across from his office to hop the fence so he could coach them in rugby. Within a few months of his coaching and mentoring, these boys learned discipline, improved self-esteem, hygiene, and understood the importance of respecting team members and opponents in a healthy competitive environment. For many children burdened by the demands of poverty, the sport sessions provided an opportunity to express themselves, release their pent-up energy and be a part of the larger community.

Magic Bus Learning Pavilion at Mumbai, by Architecture Brio 5

After undertaking successful trips taking groups of kids on weekend camps in the valleys and mountains surrounding Mumbai, the idea of a permanent outdoor campus outside of the city was born. The first Phase of this project comprising of children’s dormitories, a dining pavilion, volunteers accommodation and a resources centre was designed by Rahul Mehrotra Associates. A challenge course with climbing walls, Jacob’s ladders and zip lines completed the first phase. Architecture BRIO was asked to design the second phase of the project, which included proposals for staff accommodation, a facilitation center for corporates and the Laureus Learning Pavilion. While a learning pavilion on an outdoor campus for underprivileged children is a very specific program, the pavilion needs to be able accommodate a wide variety of activities such as team building workshops, games, briefing sessions, group discussions, craft classes, raft building and climbing. Architecture BRIO located the Learning Pavilion on a confluence of four important landscape elements: a seasonal stream turns around a hillock and culminates in a river while flanging an existing soccer field.

Magic Bus Learning Pavilion at Mumbai, by Architecture Brio 7

These elements are emphasized by strategically placing the various activities of the Learning Pavilion on either side of the banks of the stream. The challenge course on the Magic Bus Centre is extended into the pavilion turning it into an architectural route and binding the landscape, the pavilion, activities and experiences together. Access and circulation to the two decks on the upper floor of the pavilion is provided through the hilled topography as well as wooden climbing ladders.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Tribute to Architect Kuldip Singh on his 76th Anniversary, by Shobhana Menon

Tribute to Architect Kuldip Singh on his 86th Birthday

Kuldip Singh architect –  the name immediately conjures up visions of two iconic Delhi buildings designed  by him to most people –  Palika Kendra on Sansad marg and  NCDC office building  on Siri fort road – not realizing that he and his work were much more than these two buildings.

Read More »
UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?-A Photostory by Bhawna Jaimini and Natasha Sharma

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates