Arhat Villa at New Delhi by Conarch Architects

Conarch Architects

Conarch Architects

Located in an upscale Delhi neighbourhood, the project site is a consolidation of two plots designed for families of two brothers for a multigenerational living. The two equal and identical homes are a part of a unified built mass as distinct floor plates with common parking, services, amenities and other co-living areas as opposed to two disjointed structures.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Grey Office project contains a word file with only text and no PDF.

Located in an upscale Delhi neighbourhood, the project site is a consolidation of two plots designed for families of two brothers for a multigenerational living. The two equal and identical homes are a part of a unified built mass as distinct floor plates with common parking, services, amenities and other co-living areas as opposed to two disjointed structures. This early design call allowed for efficient space planning on a compact site and cost-effective resource usage in addition to fostering familial ties.

The challenge of designing for two multigenerational families was compounded by the bigger challenge of securing daylight, views and ventilation in the context of uber high dense East Delhi setting. The three-sided open access of project site to public way has been crucial to the integration of passive strategies with active cooling techniques.

The conical sectional openings (smaller on the exterior and bigger on the interior side)of the glass reinforced cement screen induce air moment for convective cooling while screening the harsh south-west solar exposure. Private spaces within the house are rationalized to meet the end user needs, while the intermingling spaces of the families have a tinge of grandiosity and design emphasis to reflect the culture of collectivism over individualism.

Living areas are strategically organised for double orientation to maximize natural lighting and ventilation through the house. Off late, the typology of urban semi-detached dwellings such as this stands transformed due to street parking problem. This issue triggered a design move- the architectural articulation of boundary wall to engage the pedestrians and activate the street as opposed to inanimate street view of parking garage.

The simple and function oriented design of the houses provides a backdrop for a quiet family life and reflects a desire for comfort, serenity and peace of mind. Material selection enhances the formal expression of the house, with the stone cladding contrasting palette and textures for its timeless and domestic quality. Detailing and choice of materials were carefully developed to imbue the practical requirements of day-to-day living with an aesthetic sensibility. As inherent in the firm’s practice, this three years long project too embodies the spirit of collaboration amongst occupants, builders and designers, essential to the success of our projects.

Project Facts –
Project Name: Arhat Villa
Principal Architect: S K Goel
Name of Firm: Concarch Architects
Cateogary: Large Residential Project
Status: Completed
Location: New Delhi

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates