Art House, New Delhi by Morphogenesis Architects

Text and images © Morphogenesis

The Art House by Morphogenesis Architects was designed in close consultation with the clients who are great patrons of art and wanted the house to be a backdrop for their art collection. The site is located in the Lutyen’s Bungalow Zone in New Delhi, with considerable site restrictions. Hence, the site planning and layout proved to be a challenge.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Art House, New Delhi by Morphogenesis

The Art House was designed in close consultation with the clients who are great patrons of art and wanted the house to be a backdrop for their art collection. The site is located in the Lutyen’s Bungalow Zone in New Delhi, with considerable site restrictions. Hence, the site planning and layout proved to be a challenge.

The residence is developed on basis of two curved planes enclosing a large green space with bigger rectilinear blocks offsetting the curved lines. Keeping the initial client brief in mind, the surface treatment of the façade is predominantly with glass to facilitate transparency and visual integration of the outside greenery with the inside spaces. This enhances the view towards the artwork on clear, large walls that are lit effectively from the outside.

The glass walls also help to underline the depth of the house with the amount of daylight flowing inside through the skin. The entry foyer on the ground floor opens into a courtyard consisting of a backlit installation wall to showcase artifacts and a transparent vista runs across the house with a shallow water body to display various artistic sculptures. The living room is minimalistic in design with a customized wood wall equipping the bar with hints of foliage imparting an ecological backdrop in all the common areas. The house encompasses both indoor and outdoor dining with a private garden and an outdoor swimming pool which faces the north.

The entire design is minimal and follows a subtle pastel color palette of white, grey and brown which is also manifested in the landscape design. Stone is used for the rectilinear areas and speckles of brown are noticeable in the large deck spaces and terrace gardens on the first floor with shaded areas.

Project Facts

Location: New Delhi

Built-up Area: 17,000 Sq.ft

Site area: 2300.00 Sq.mt.

Climate: Composite

Year of Completion: 2011

Credentials:
Consultants:

  • Structure: Sahni & Associates
  • HVAC: Design Center Consulting Engineers
  • Plumbing: Tech Consultancy Services
  • Electrical: Integral Designs
  • Landscape Design : 1) Trevor (One Degree North landscape Architects)
    2) Samir Mathur (Integral Designs): Local

Photographers: Morphogenesis
Design Team: Morphogenesis
Contractors:

  • Civil and Interior : CTC Geotechnical Pvt. Ltd
  • Electrical : CTC Geotechnical Pvt. Ltd
  • Plumbing: CTC Geotechnical Pvt. Ltd
  • HVAC : CTC Geotechnical Pvt. Ltd
  • Landscape : CTC Geotechnical Pvt. Ltd

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates