The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS

oha Studio

oha Studio

SITE PHOTOGRAPHY © Mr. Vivekajeet Purohit

We were approached by the developers of this mixed-use project to design the interiors of a commercial atrium, residential lobbies and common spaces. The developers were quite keen on exploring something that was different from the traditional atrium designs. This 2500sqft Atrium - a double-height space in the commercial complex, was the blank canvas that we were to design for. As the entire volume was very rigid and orthogonal with shops at the entry level & offices at the first level, our design concept was to soften this rigidity. Accordingly, we introduced fluid forms into this bounding box. - OHA STUDIOS

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

THE STORY

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS 1

We were approached by the developers of this mixed-use project to design the interiors of a commercial atrium, residential lobbies and common spaces. The developers were quite keen on exploring something that was different from the traditional atrium designs.

This 2500sqft Atrium – a double-height space in the commercial complex, was the blank canvas that we were to design for. As the entire volume was very rigid and orthogonal with shops at the entry level & offices at the first level, our design concept was to soften this rigidity. Accordingly, we introduced fluid forms into this bounding box.

Our design attempted to give a physical entity to a variety of human needs, social interactions, movement spaces, promotional activity & display zones as might be the demands of an indoor commercial public space. After mapping and analyzing activity and movement zones, we used parametric tools to generate new fluid and dynamic forms. These were then converted into 2-dimensional drawings. From the beginning we were aware that the physical output on site was to be done through traditional means, materials and labor techniques and not through digital fabrication methods. After discussions with the contractors, highly explanatory and simplified working drawings were generated.

Once implemented onsite, new forms were achieved with traditional techniques.

DETAILS

Straight lines were initially plotted from the entrance of the atrium inwards, to emphasize on the direction of movement. Pedestrian movement bays were then offset. The balance area was then designed to include seating and interaction zones. ‘Attractor points’ were added to break the existing linearity in plan and fluid forms were generated considering human anthropometry. Benches followed the same logic, emerging from the flooring pattern.

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS 3

The same pattern as that at the floor level was projected onto the suspended ceiling through groove details. Three trapezoidal hanging light fixtures were customized and juxta positioned in a way so as to highlight the ‘carved out activity spaces’ whilst not blocking the views at the first-floor level. The building has a large setback from the road with a good viewing distance inwards. We specifically covered these hanging lights with artificial greens as a stand-out feature and also in stark contrast to the neutral material & color palette of the interiors.

 

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS 5


 

BRIEF WORK PROFILE_OHA STUDIOS

 

The Atrium Project, at Pune, Maharashtra, by OHA STUDIOS 7

OHA Studios is an architectural practice founded by architects Poonam Sardesai & Omkar Agashe. The practice is based in Pune, Maharashtra.

Both, graduates from B.K.P.S. College of Architecture – Pune, have done their Masters from London, UK – Omkar in Urban Design from the Bartlett -UCL & Poonam from the Design Research Laboratory (DRL), AA.

Along with architectural design & interior design solutions, the studio’s primary aim is to establish itself as a research driven studio, to include newer materials & techniques into current building systems. The studio is also into furniture design, exploring computational design and digital fabrication techniques. The primary focus of the studio is ‘innovation at all scales.’

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates