Auditorium for Rajagiri School of Engineering & Technology at Kochi, Kerala by Architect Rahul Manohar (RMM Designs)

In spite of having designed Auditorium and Seminar Spaces of varied capacities and typologies acroos the country, we still found this project both, unique and challenging. Unique because this is probably the only large capacity auditorium planned on the top three floors of a seven storey building. This one fact itself posed multiple design challenges which included integration and effective vertical segregation of the auditorium and allied spaces with the rest of the building which houses academic activities on the lower 4 floors. - RMM Designs

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

In spite of having designed Auditorium and Seminar Spaces of varied capacities and typologies across the country, we still found this project both, unique and challenging.

Unique because this is probably the only large capacity auditorium planned on the top three floors of a seven storey building. This one fact itself posed multiple design challenges which included integration and effective vertical segregation of the auditorium and allied spaces with the rest of the building which houses academic activities on the lower 4 floors. Planning for hassle free movement of such a large quantum of people from the ground level to the auditorium floors and back required meticulous attention to implementation of dedicated elevators and staircases connecting to the side and main foyers. Integration of an effective emergency escape routing to ensure that the space could be evacuated within the shortest possible time was another challenge.

This is the largest Auditorium (about 2500 seats) in Kerala and one of the largest in South India. Acoustically, this space needed special attention since such a large capacity was planned without a balcony (due to height restrictions) which resulted in a very “deep” and elongated space which needed to have uniform sound pressure levels and high speech transmission index. This was achieved by careful selection of finishing materials with appropriate acoustic backing. Since the auditorium was institutional, most of the finishes selected are resilient like aluminum, laminate finished HDF boards and Vinyl for majority of the flooring.

The interior concept divides the auditorium space into 2 distinct zones, one from the stage till the light-bridge and one from the light-bridge till the rear wall. Both, the ceiling and wall treatment reflects this. The cross-aisles are given their own distinct identity by having a aluminum baffle ceiling with a backing GI perforated ceiling.

Larger part of the ceiling is divided in panels of varying sizes with a combination of diffused and direct lighting. The side-wall treatment also mimics the diffused lighting effect. Warm, earthy tones are used for the finishing to enable an elegant yet vibrant feel to the interiors. The chairs are in three colours to break the monotony and add a “dash” of colour.

The chair layout and execution has been planned with great precision to ensure that perfectly aligned aisles are formed in spite of the layout being radial. This was achieved by selecting chairs of slightly varying widths to “fill-up” the odd spaces occurring due to the radial arrangement. This adds greatly to the overall aesthetics of the space.

The sound system from Bose was planned as a combination of the main array speakers and woofers above the proscenium supported by front-fill and rear-fill speakers. Microphone system is from Senheisser. The video system was made up of primarily a high-end projector from Christie and a large Cyclorama screen.

Stage equipment design was done keeping in mind maximum flexibility and includes motorised provisions for the main curtain, a vertically rising mid-curtain and a rear curtain. Variety of lighting and utility bars above the stage complete the rigging system.

A dedicated light-bridge has been planned for front-of-house (FOH) lighting.

The house lighting is designed a combination of diffused ceiling & wall strip lights, direct ceiling down-lighters and accentuated wall washers so that multiple “lighting scenes” can be set depending on the type of event being hosted.

High-grade HVAC, Electrical, PHE and Emergency services complete the  overall design.

 

CREDITS :

Architect & Principal Consultant : Architect Rahul Manohar of RMM Designs

Structural Consultants : Vadalkar & Associates

MEP Consultants : Design Bureau Consultants Pvt Ltd

Acoustical Consultant : Dr. S Rajagopalan

Main Contractor : Centrix Interiors Pvt Ltd

AV Contractor : Hitech Audio Systems Pvt Ltd

Stage Equipment & Drapery : Leksa Lighting Technology Pvt Ltd

Chairs : Pen Workers

Scope of Work: All disciplines of Interior Design

Completion: 2020

Location: Kakkanad, Kochi, Kerala

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates