Azmi Wadia

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Nursery School - Azmi Wadia - Women in Architecture

Azmi Wadia -Women in Architecture

Ar. AZMI WADIA, an alumnus of CEPT University, is the Vice Chairperson of the IIA Surat Centre, Past Chairperson of the IIID Surat Regional Chapter and a Visiting Faculty at the Department of Architecture SCET.

She has been working in Surat with her husband, Ar. Sarosh Wadia since 1992. Their firm, Azmi & Sarosh Wadia has to its credit a wide range of projects, including the on-going conservation and restoration of Surat Castle, dated 1540 A.D., for which they are collaborating with People for Heritage Concern.

Azmi has also contributed a Chapter towards the book “A Zoroastrian Tapestry”, published by Mapin Publications and she was, for 5 years, on the Editorial Board of I.I.I.D.’s National Magazine – INSITE.

DESIGN PHILOSOPHY

We firmly believe that in today’s world, it the designer who needs to find a balance between the aspirations of the user, the judicious use of material, technology and resources in order to create that timeless design – appropriate in every way to context, culture and region, while providing the user with every possible comfort – physical and sensory.

Her Projects

A WEEKEND HOME IN SOUTH GUJARAT – DESIGN BRIEF:

A weekend home for a Mumbai based family was to be designed within a lush mango orchard in South Gujarat. Towards the North–East, i.e. the furthest end of the site from the approach road was a raised mound on which no trees had been planted. The rest of the site was covered with fully grown Mango trees. Not wanting to cut any trees, we decided to locate the house at this point, also taking advantage of the low raised mound.

Weekend House at South Gujarat - Azmi Wadia - Women in Architecture

The orchard was extremely lush and overwhelming in its beauty that maintaining a continuity of the outside with the interiors, particularly the living areas of the house, became the main guiding principle. Unfortunately, in order to view the orchard from our chosen location, the living areas would have to face the South-West, i.e. the harsh sun and fierce monsoon.

More details about the Weekend House can be viewed HERE

Project 2: A SCHOOL FOR LITTLE PEOPLE

Located between 2 roads on the edge of what was once a part of the old city area of Surat, the 380 sq.m. plot is tightly sandwiched between buildings on its longer edge. The Scale on the inner road to quite an extent is residential – old Parsee homes packed tightly one against the other, with verandahs opening onto the street and the occasional ‘well’ dotting the streetscape.

Nursery School - Azmi Wadia - Women in Architecture

The design brief was simple. The building was meant for little people within the age group of 2 to 5 yrs. They were to play, learn and simply enjoy themselves within this premises and they were to do this within an absolutely safe environment, without compromising on their inherently curious bent of mind or sense of freedom.

The little people would arrive in hordes at the beginning of their school day in rickshaws & had to be quickly and safely moved to their respective classrooms. The entire ground floor (road level) was dedicated to this relay for batches of rickshaws arriving from the inner street, depositing their precious parcels at 2 staircases and exiting through the other road. The entire area became a free play area once the rickshaws had left. Stairs to the east & west of the property padded with rubber steps and perforated railings allowed the curious occupants endless views, while safely carrying them up.

The longer edges of the property, i.e. the East & West were adjoining neighboring premises, which meant that light had to be taken in from the shorter edges and the top, through sky lights. A large central court was created from upper ground floor onwards and this became the soul of the school. All classrooms and services were distributed around this open volume which was treated with a riot of colours and forms appealing to the little people. Their classrooms were barrier free and interacted freely with the common areas through punctures in the walls. Each learning space was treated differently giving the occupants a sense of individuality and belonging. Colour played an important role in this process creating an environment as cheerful and lively as its occupants without being overbearing.

A verandah was proposed facing the orchard which would act as a sit out for the occupants, while also allowing for maximum view. Protection from the sun and rain was proposed through a large sloping roof. A circular plan form with a single circular roof extending from the private spaces on the first floor to the verandah was explored so that the living, dining and verandah remain connected and seem to be part of one large space.

More details about the Nursery School would be published HERE soon.

 

2 Replies to “Azmi Wadia”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates