B.Arch Thesis: Redevelopment of Ghazipur Mandi, Delhi – Ishita Chandra, Faculty of Architecture and Ekistics, Jamia Millia Islamia, New Delhi

Ishita Chandra

Ishita Chandra

Guides: Ar. Sana Zehra

As cities grow, these wholesale markets are pushed to the periphery to ensure no interference in daily functioning. This relocation creates newly developed fragments, which are not fully equipped and planned to cater to the same. This in turn creates a need to organise the flow and rethink the planning of the wholesale markets in a way that can accommodate the change.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Redevelopment of Ghazipur Mandi, Delhi - Ishita ChandraCities function on the simple hierarchy of production and supply. While meat and produce are procured from neighbouring rural areas, wholesale markets (aka Mandi) are the only points of distribution for the city.

As cities grow, these wholesale markets are pushed to the periphery to ensure no interference in daily functioning. This relocation creates newly developed fragments, which are not fully equipped and planned to cater to the same.
This in turn creates a need to organise the flow and rethink the planning of the wholesale markets in a way that can accommodate the change.

To study the dynamics of this impending change, I chose the wholesale market of Ghazipur in the city of Delhi to illustrate my ideas and plans for the proposal.

Inspiration has been taken by the ‘Informal Chaos’ of the existing wholesale markets. The Concept focuses on various types of chaos interacting with each other and still producing a fully functional system. Analysing the dynamics of Goods chaos, Stakeholder chaos (buyers, retailers, labourers and vendors) and Circulation chaos (pedestrian and vehicular), the design revolutionizes the functioning into an ‘Ordered chaos’.

Key features of the design proposal-
Traffic segregation – Indian market systems have a variety of transport vehicles engaged in the movement of goods. To accommodate the same, lanes have been designed along with loading and offloading areas and parking for different sized vehicles.

Introduction of junctions for informal activity – A peculiarity of the Indian markets is that it is hard to ascertain the beginning and end of the market from a single vantage point. ‘T’ and ‘L’ junctions have been incorporated to increase flexibility. This gives rise to nooks and crannies that enable them to be used as areas for informal activities.
Shop Sizes -Five shop modules of variable volumes have been designed. This catalogue of shop sizes will cater better to the needs of the merchants pertaining to different scales of business.

Permeability – A clear demarcation of areas has been designed for sold and unsold goods. Unsold goods are unloaded in the basement and then transferred vertically to a confined common court. These private courts then service individual shops which form a cluster.

Spill out areas – The shopkeepers have a tendency for extending beyond the area assigned to them. Keeping this in mind, the shops have been designed with a certain spill out areas towards the frontage.
Labour Dormitory – a resting space is designed on the terrace of each shop unit. It is provided for informal labourers, where they can rest during downtime.

This thesis creates a new perspective of a wholesale market design by weaving functionality with organic Indian character. Deviating from the customary redevelopment guidelines, this design intends to increase efficiency and provide a wholesome enhanced stakeholder experience.

Views:

Drawings

2 Replies to “B.Arch Thesis: Redevelopment of Ghazipur Mandi, Delhi – Ishita Chandra, Faculty of Architecture and Ekistics, Jamia Millia Islamia, New Delhi”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates