The Barn, at Udaipur, by Priyanka Arjun Associates

Priyanka Arjun and Associates

Priyanka Arjun and Associates

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Project Facts:

Project Name* Barn
Location Badi Farms, Badi, Udaipur(Raj.) 313001
Project completion 01-05-2015
Area of plot (in acres) 8.67 approx
Project built up area (in sqft)* 3000 approx
Total project cost (In INR )* 28 Lakh approx
Key USP of the project* Barn building made in Stone and Lime

The Barn - Priyanka Arjun ArchitectsINNOVATIVE DESIGN FEATURES

  • Traditional Stone with Lime mortar construction- Buildings made of stone and lime gain strength over years and can stand for centuries. Hence conventional methods of preparing lime mortar with local ingredients were employed. Local karigars (craftsmen) worked on the project.
  • Barn Style Architecture- Barn building style is merged with traditional Rajasthani architecture to suit hot and dry climate. This style is chosen as the client is British national.
  • Passive cooling measures- Stone and lime buildings are 10-15 degrees cooler than outside. Windows are small and shaded. Jali/Screens filters and cools breeze in corridors by Venturi Effect. Open shaded Courtyard provides sheltered outdoor space for farmers to gather.
  • Mango Tree Transplantation-Mango tree is transplanted from another Green Building site and becomes focal point in landscape.
  • Use of Local material-Stone is used in building, flooring, tiling, coping etc. Lime mortar was prepared on site. Salvaged wood is used in railing. Most of work is done by local labour to retain character of materials used.
  • Lime mortar is kept one inch in from stone surface. Red mud is then filled in joints. Over time green Moss will develop on it and will enhance the charm of elevation.
  • Protection and enhancement of the surrounding environment – The building merges in natural surroundings and has no negative impact.
  • Water drainage system- is made from building to green-houses. Rainwater flows through drains around green-houses into lowest point in site, where it percolates in ground. For seasonal river streams a gate is provided to alter course of water.

More Images:

Drawings:

The Barn - Priyanka Arjun Architects
Floor Layouts

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates