BIBHAB Residence, at Agra, by Anuj Mehta Associates

Anuj Mehta

Anuj Mehta

Text and Images by Anuj Mehta Associates

The requirement of twin units, which are independent and yet have a common identity, shaped the basic house form. The basic concept was of two independent units having a common entrance sharing a central courtyard. Both the units were thus treated separately and integrated using a two axis system which combined the units together. - Anuj Mehta Associates

Categories: ,

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

BIBHAB Residence at Agra by Anuj Mehta Associates

The twin Residence:

The requirement of twin units, which are independent and yet have a common identity, shaped the basic house form. The basic concept was of two independent units having a common entrance sharing a central courtyard. Both the units were thus treated separately and integrated using a two axis system which combined the units together. 

Main spine:

The central axis, with the common Entrance verandah, the shared central courtyard, and the Puja room kept the two houses together, blurring the separation between the units. The common entrance verandah gave the units a joint identity. 

The Family interaction spine:

Orthogonal to the main axis was perceived as the family interaction spine, with courtyard at its centre, visually connecting the double height living areas of the two houses and acting as the main interaction space for the two houses .

The courtyard:

The Courtyard placed at the intersection of the two axis became the most preferred informal gathering space for the family. It bonded the two houses together and also provided the interiors of the house with ample light and ventilation. The central courtyard served as a private open space within the house.

The Puja Room:

The Puja room placed at the end of the central axis, after the courtyard strengthened the bond between the two families. It also regarded the parent’s sentiments of keeping one temple in the house with the belief that “the family that prays together stays together ! “. 

Individuality of the units:

Privacy and individuality of the unit were also given due considerations. Both the houses were treated separately as per the requirements of their families. Each house had its private zones clearly marked and their privacy thus maintained. Each house also had a private garden on either side.

Design features

The Plot faced a street which was not very wide, thus the house was stepped back with terraces in front. This provides a striking visual identity and yet gives the house the much needed breathing space with green lawns in the front setback.

Unit design:

The house design followed zoning pattern, with public areas in the front gradually 

leading to semi-private and eventually private. The two houses were connected to each other at the semi- private zones. The public / guest areas of both units      (drawing / dining / office) were visually isolated from the semi private family zone (double height lounge and courtyard). 

The living rooms were kept double height with the private zone (bedrooms, study) overlooking them thus enhancing the interactions within the family unit.

The children’s rooms on the upper floors of both the houses was connected through a bridge, which overlooked the courtyard , placed such that they could freely move from one house into another.

Drawings

Project Facts

Project Name: BIBHAB residence
Location: Agra
Category : Large Residential Building (Farm House etc.)
Client / Owner : SUMEET AND SAMEER GUPTA
Project status : Completed
Awards/Recognition : Interior Architecture Awards 2010, 3rd Proze in residential category

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Rethinking practice, teaching and new collaborative initiatives - Shikha Doogar, Shridhar Rao, r + d Studio

Rethinking practice, teaching and new collaborative initiatives – Shikha Doogar, Shridhar Rao, r+d studio

r+d studio is led by principal architects Shikha Doogar and Shridhar Rao. The studio is founded on their experiences comprising a stint at Gehry and Partners. r+d studio witnessed opportunities to rethink their practice procedures, involve in teaching virtually and start-up a new city collaborative initiative called Gurgaon Design Collective. The pandemic was handled by r+d studio with a positive outlook, safety and security of the team and nurturing new tech ideas through their new venture RD Labs.

Read More »
Kecherile Veedu, at Kecheri, Thrissur, Kerala, by Finder Studio

Kecherile Veedu, at Kecheri, Thrissur, Kerala, by Finder Studio

Traditional Kerala homes are rich in memories; of the long-forgotten smell of the first rain, the sound of raindrops falling in the courtyard, people sitting and conversing around it, the feeling of the warmth of mud walls and wood,  the coziness of spaces;  one may find him or herself drifting into their nostalgic memories of yesteryears every once in a while. – Finder Studio

Read More »
Persisting with tech for an ever-changing world - Sushant Verma, rat[LAB]

Persisting with tech for an ever-changing world – Sushant Verma, rat[LAB]

rat[LAB] was founded on the technological strength it possessed. The studio has already been functioning as a team of remotely working associates from different time zones, with cloud computing as one of their practice tools. The pandemic experience has shown the team that technology supports their practice to adapt to the surprises that the world can throw at us. Additionally, savings from previous projects has helped the team stay afloat, in any case of fears that they may have encountered.

Read More »
Towards increased flexibility in practice - BanduksmithStudio

Towards increased flexibility in practice – banduksmithstudio

banduksmithstudio, a closely-knit team, experienced the hindrances in their internal and on-site coordination as the significant challenges. Moving swiftly into the virtual space to coordinate and continue work as the lockdowns were enforced, aided in levelling up the studio’s flexibility. The studio believes they adapt to any forthcoming challenges too to flexibly stay in collaboration with fellow practitioners.

Read More »
The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The Office Next Door, at Vesu, Surat, by The Concept Lab

The office next door is the new project that recently completed is a  real estate office and is made upon a total carpet area of 475 sq. Ft and consists of a reception area followed by a waiting area, 2 meeting cabins and completed by a pantry and a washroom. The client was very precise about the design is very sober yet elegant. The office turned out even better than expectations.A clean white openable panel wall has been constructed to hide the windows giving the reception a subtle look. – The Concept Lab

Read More »
"Glimpse into architecture's skilled workforce and allied industries in India during the pandemic" - AvDC

A glimpse into architecture and its allied industries in India during the pandemic – Suhasini Ayer – Guigan, AvDC

Architect Suhasini Ayer – Guigan , principal of Auroville Design Consultants, Auroville, shared insights on how the industries associated with Architecture practice were already facing a recessive market. The pandemic, hence, was not a fresh disaster to our practice, and perhaps possessed opportunities for youngsters to improve their interpersonal skills. Architect Suhasini also shares insights on how Indian manufacturing is deeply connected with global production cycles, thereby causing a chain of shutdowns to Indian work. Additionally, she also shares the significance of the shifting thought and behaviour patterns of the general Indian working population toward more efficient practices, from being disorganized and spontaneous.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates