Bihar Museum, at Patna, India, by Maki and Associates with Opolis Architects

Photography: Ariel Huber, Lausanne,

Maki and Associates' design for the Bihar Museum creates an engaging and appropriately-scaled response to a prominent site and an ambitious, multi-faceted museum program. The Museum houses a rich variety of treasures from the region, and includes event and education spaces that nurture a newfound sense of pride and connection to Bihar’s storied history.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Maki and Associates’ design for the Bihar Museum creates an engaging and appropriately-scaled response to a prominent site and an ambitious, multi-faceted museum program. The Museum houses a rich variety of treasures from the region, and includes event and education spaces that nurture a newfound sense of pride and connection to Bihar’s storied history.

Bihar Museum at Patna
Axonometric View

The generous 5.3 hectare plot along Patna’s Bailey Road allowed for a variety of site planning approaches, while demanding sensitivity to its low-scale surroundings and prominent tree growth. In response to this context, Maki and Associates conceived the Bihar Museum as a “campus” – an interconnected landscape of buildings and exterior spaces that maintains a modest but dynamic profile, in harmony with existing site conditions. Each program zone (entrance / event, museum exhibition, administration, and children / educational) has been given a distinct presence and recognizable form within the complex. These zones are linked together via interior and exterior courtyards and corridors, ensuring that all spaces retain a connection to the surrounding landscape while remaining sheltered and comfortable throughout the year.

Maki-BiharMuseum-Plan
Site Plan
Maki-Bihar Museum - Elevation
Maki-Bihar Museum - Elevation Elevation

This constant presence of the natural environment within the Museum “campus” creates a rich, unique experience with each visit, one that changes with the time and seasons. It is hoped that this will encourage repeat visitors, and – together with world-class permanent and temporary exhibits – ensure that the Bihar Museum has a lasting educational impact for the children of Bihar and other visitors from across the world.

The Museum’s exterior is characterized by extensive use of weathering steel, a durable material that complements its context and creates a dignified contrast to the surrounding greenery. The weathering steel symbolizes India’s historical achievements in metallurgy as well as its current prominence within the international steel industry (of which Bihar’s rich natural resources have played a critical role). It is supplemented with stone, terracotta, and glass finishes – a modern material palette with clear connections to Bihar’s past and future.

The project was selected as the winner of an International competition in 2011 (other competitors were Coop Himmelblau, Norman Foster and Partners, Snohetta, and Studio Daniel Libeskind). The building began construction in June 2013 and was largely complete by October 2017. Exhibition installation is on-going and will be completed in 2018.

Project facts:

Name of the project, location:
The Bihar Museum, Patna, India

Name of the firm (Architectural), location:
Maki and Associates (Tokyo) in association with Opolis (Mumbai)

Client:
Department of Art, Culture, and Youth (DACY), Government of Bihar, India

Design team:

Maki and Associates: Fumihiko Maki, Principal
Tomoyoshi Fukunaga, Director
Michel van Ackere, Associate
Tatsutomo Hasegawa, Associate
Hisashi Nakai
Yoshihiko Taira
Issei Horikoshi
Kiwon Kim

Opolis: Rahul Gore and Sonal Sancheti,, Principals

Tejesh Patil, Project Architect
Rahul Lawhare
Swapnil Kangankar
Akul Modi

Consultants:

Programming / Master Planning / Exhibition Design:
Lord Cultural Resources (Mumbai / Toronto)

Structural:
Mahendra Raj Consultants Private Limited (New Dehli)

MEP:
Design Bureau (Mumbai)

Landscape:
Ohtori Consultants Inc. Environmental Design Institute (Osaka)
Forethought Design Consultants (Pune)

Lighting:
AWA Lighting Designers (Mumbai / New York)

Site area:
53,480 square meters

Roof area:
19,716 square meters

Built-up area:
25,410 square meters

Projected completion:
Building – 2017
Exhibitions – 2018

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates