Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D’Aosta, Italy, by BCW Collective

BCW Collective

BCW Collective

Bivacco Bredy is the winning proposal from an invited competition organized by YACademy and Cantieri d’Alta Quota on behalf of the Brédy family. Developed by BCW Collective, the design is a specific solution for a high altitude site in the Italian region of Valle d’Aosta, near the Laghi di Dzioule, two small alpine lakes at 2500m elevation in the secluded Vertosan Valley.

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 1

 

Bivacco Bredy is the winning proposal from an invited competition organized by YACademy and Cantieri d’Alta Quota on behalf of the Brédy family. Developed by BCW Collective, the design is a specific solution for a high altitude site in the Italian region of Valle d’Aosta, near the Laghi di Dzioule, two small alpine lakes at 2500m elevation in the secluded Vertosan Valley.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 3

 

The competition sought detailed designs of a bivouac to celebrate the memory of Claudio Brédy, a well-known politician and alpinist from Valle d’Aosta who tragically lost his life in a climbing accident at the end of 2017.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 5

 

Inspiration from the life of Claudio Brèdy and the mountains he was so passionate about motivated the memorial architecture quality embedded in the proposal. The spirit of the man and the place are captured through symbolism. Minimalist design choices embrace the essentiality of the mountain context, while the cantilevered form, pushing into the void, evokes the absence of an important member of a family and a community at large.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 7

 

The entire structure forms a telescope, opening towards grand views to the south. A large opening frames Gran Paradiso, one of the 4000m peaks the alpinist ascended during his career. This orientation doubles as an environmental design strategy as well, maximizing solar gain to warm the interior even in the cold months. Durable zinc cladding over insulated panel walls helps capture and retain heat.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 9

 

With a welcoming interior space, clad in wood and organized for maximum functionality, the experiential qualities of the surroundings are brought to the forefront. Folding sleeping bunks, made from climbing cord, line either side of the shelter, which culminates in a spacious common area highlighted by the stunning view beyond. A vestibule adds protection from the elements and a space to store gear.

 

 

The structure is simple and flexible, designed to minimize the impact on the environment. Materials were chosen for sustainability and durability in the high altitude conditions. Adjustable foundations allow the structure to adapt easily on the rugged terrain and anchor the structure directly to the rock, providing for an extremely minimal footprint as well as the possibility to return the site to its pristine condition should the structure ever be removed. The bivouac is designed to be built in three prefabricated modules, which will be transported by helicopter and assembled on site.

 

 

The strong yet simple form, inspired by its context and cantilevering into the void, will create a new iconic landmark for the Vertosan Valley.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 35

 

The bivouac is slated to be built in summer 2021, in partnership with the municipality of Avise and Cantieri d’Alta Quota. BCW Collective was founded by Chiara Tessarollo, Skye Sturm, and Facundo Arboit, designers collaborating internationally from bases in Italy, Switzerland, and Norway.

 

Bivacco Brédy, at Vallone di Vertosan, Valle D'Aosta, Italy, by BCW Collective 37

BCW Collective

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Framed House, at Bangalore, India, by Crest Architects

Located within a gated community in North Bangalore, the square-shaped plot of this residence abuts the road on the southern and western sides and enjoys views of the encompassing greenery. Based on the client’s requirements, our approach was to design a modest house with a specific emphasis on natural light and ventilation.  

Read More »

TIGER TIGER – Nisha Mathew Ghosh

TIGER TIGER is part of a series on animals and their implied symbolic narrative appropriated politically and socially. This series studies the perception of people and conjures up new imaginaries as form is divested of its power by dematerializing it via the act of weaving a narrative shorn of the power, panache, swagger associated with the cultural, symbolic or naturalized form. – Nisha Mathew Ghosh

Read More »
Conserving The Commissariat Bulding, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Conserving The Commissariat Building, DR DN Road, by Vikas Dilawari

Mumbai was the first city in India to have heritage regulations to protect its living heritage. This listing and the corresponding regulations binding these precincts would also protect these old areas from burdening the fragile infrastructure with high-rise buildings. These precincts, more than individual structures, puts forward each city’s uniqueness. Heritage awareness is certainly increasing on paper with more nominations of World Heritage Site ensembles. But in reality, its protection on the ground is decreasing at an alarming rate.

Read More »

“A Sense of Space: This book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities.” Sudipto Ghosh Reviews A Sense of Space, by Ranjit Sabikhi

Those wondering why the design of contemporary Indian cities is such an arduous and joyless affair will find Ranjit Sabikhi’s book of immense interest. Many may even find themselves jolted to action within their spheres of influence despite the book’s unflappable tone. Most importantly, this book is an invitation to liberate oneself from the valorised image of western or imperial city planning towards a more nuanced, indigenous, and flexible approach to our cities. – Sudipto Ghosh

Read More »

Highway Restaurants Concept, at New Delhi, by Parag Singal Architects

The stirring proposal of Highway Bridge Restaurant was conceptualized by Parag Singal Architects. The idea is to build restaurants over National Highways that can be accessed from both sides of the road. Located on the center of the highway, it is almost impossible for the restaurant to go unnoticed by the motorists. It offers more visibility to the restaurant and makes it easier for the traveler to spot a place for refreshment, hence creating a win-win situation. – Parag Singal Architects

Read More »
MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

MA001, at Ayroor, Kerala, India, by mamama

Located in Ayroor, Kerala this family home that sits on the banks of the Chalakudy river is nothing less than a mini-ecosystem within itself — self-sufficient and symbiotic. Using local masons, carpenters, contractors and construction methods, this home was completed with natural materials such as terracotta and laterite tiles, kota stone and terracotta jaali blocks. A generous verandah wraps around three sides and a large open terrace on the upper floor maximises the spectacular views out onto the river. The house is an extension of the clients’ (perfect) idea of living a retired life.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates