Bivacco Bredy | Refuge, at Comba di Vertosan, Italy, by Claudio C. Araya

Claudio Araya

Claudio Araya

The workshop was conducted for the design of a bivouac / refuge at Comba di Vertosan, in the Aosta Valley. Located at 2800 m above sea level, in a breathtaking landscape context, the intervention site represented not only an exciting technical challenge, but also the opportunity to intervene on one of the most fascinating and evocative architectural design contexts that a designer can face. - Claudio C. Araya

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Project Description

The workshop was conducted for the design of a bivouac / refuge at Comba di Vertosan, in the Aosta Valley. Located at 2800 m above sea level, in a breathtaking landscape context, the intervention site represented not only an exciting technical challenge, but also the opportunity to intervene on one of the most fascinating and evocative architectural design contexts that a designer can face.

Bivacco Bredy

Thoughtful, adventurous and restless; these were few of the words chosen by people close to Claudio when they were asked to describe him. Involvement in the commons and exploring new places, both the city and nature were dear to him, an interesting contrast. This contrast is attempted to be represented in this bivouac, as a memory of his life.

Landscape as an experience – Serenity, reflection and admiration, part of a combination of sensations as the impact of the landscape on man. We can recognize three predominant landscapes on the site, whose presence frames an area that we believe is one of the potentials for the location of the bivouac.

Part of the requirements were between 9 and 12 beds, so we studied different examples seen in the readings, to recognize what is the optimal number of square meters, and from this, improve the experience of inhabiting it.

The proposal seeks to maximize the user experience, by reinterpreting classic strategies, in a contemporary way, taking into account the geography, its construction, and Claudio’s memory, which is intended to be represented through the use and experience of bivouac.

Drawings –

Projects Facts –

Location: Comba di Vertosan, Italy

GPS Coordinates: 45.7920803, 7.1352522

Client: Yacademy in collaboration with the High-Altitude Shipyards Cultural Association and Claudio Bredy’s Family

Authors: Claudio C. Araya, Natalia Kogia, Iga Majorek, Maria Valese

Design Year: 2019

Area: 20 sqm

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

All That Jazz, at New Delhi, by Mantra One

Mantra One is a leading luxury lifestyle company that has been offering bespoke furniture since 2011. The 10 year old design-house has launched a new line of luxury collection that celebrates unexpected colours and unique material combinations, Mantra One stretches the boundaries of art, engineering and design to create exquisite contemporary furniture. From conceptualization to installation, the company goes the extra mile by offering design consultancy and crafting custom made products to make ‘dream homes’. The collection offers from designer sofas to an array of luxury beds, bars, tables and more.  

Read More »
APDS salon at New Delhi by RLDA STUDIO Architects

APDS salon, at New Delhi, by RLDA STUDIO Architects

The ten thousand square foot beauty salon is a combination of mezzanine spaces (used for speciality treatments and offices) and double height purpose-built cabins interspersed with a series of glass planes with graphic motifs. These elements, individually varied and collectively orchestrated define spaces that provide for the varying degrees of privacy needed in a beauty salon. – RLDA STUDIO

Read More »
In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

In Nature // Sanvina in the Sun!, at Mechkarwadi, near Karjat, Maharashtra, India, by Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

We believe that, as architects and designers, our role is exceptionally interim in nature. And by “in nature”, we mean both, the inherent characteristic of a person, as well as the collective physical world around us. After all, for all the glorification we grant to ourselves, we are, eventually, only a means to an end which will exist long after we are gone. Fully aware, and accepting of this interplay of the past, present, and future, we have come to understand that everything we do, is going to interact differently with the evolving sensibilities of the people, the landscape, and the weather, at that point of time, on that given day. – Cluster One Creative Solutions Pvt. Ltd.

Read More »
The Hertiage School at Pune by Madhav Joshi and Associates

The Heritage School, at Pune, by Madhav Joshi and Associates

Hugging the rolling terrain of Talegaon near Pune sits the campus of the residential ‘Heritage School’ designed by Madhav Joshi and Associates. A low rise assembly of modular buildings planned as integrated residential, educational and amenity zones, the campus is an intimate weave of open and built spaces giving the young users a sense of place, containment, and security in the otherwise vast open surrounding landscape.

Read More »
Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Accord House, at Ludhiana, Punjab, by Planet Design and Associates

Located in Ludhiana, a major town of Punjab, the design language of the Accord House is largely an exploration of a visual of clean magnificent form with the main material being the concrete, in dark coloration, with a texture that extends to the wooden elements complemented with the landscaping. It has been designed in a way where the grand interior resonates with the contemporary façade of the residence. A variation of steel screens, louvers and a combination of granite and wood are integrated with the elevation of the project. – Planet Design and Associates

Read More »
Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Frangipani, at Kolkata, by Salient Design Studio

Spread across a sprawling area of 42,300 sq. ft., the residence is designed in split villas with striking architecture revealing a scenic fabrication premeditated for its residents.

Interlacing Vastu  with contemporary lines, this design is composed of courtyards and green pockets within a strategic spatial alignment. Dissolving the visual barriers between the dwellings and nature, the volumes are crafted transparent with an extended visual scape towards the external spaces.  Each of the villas has been provided with a central pocket garden and a private pool. – Salient Design Studio

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates