Blue Scoop Haus at Vile Parle, Mumbai, by DIG Architects

DIG ArchitectsArchitects creates an illusion of scooped volume through colour theory in their project the Bluescoop Haus.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
BlueScoop Haus, at Mumbai, by DIG Architects

Blue Scoop Haus at Vile Parle, Mumbai, by DIG Architects 1The intent of this design was to work within the context of the Indian cultural narrative with a new language of interpretation that allows for a dynamic, varied and yet enduring experience for the end-user.

The spine of the design is the exuberant use of colors, which is a key element of the Indian culture. The subtle yet definitive use of colors to connect with the space without being overwhelming and out of sync presented a new challenge. The mainstay of the theory is the large volume that starts right from the entrance spanning till the lobby for individual rooms.  This volume has been termed ‘The Blue Scoop’. The design intent for it was achieved by having all the surfaces connected to this volume in a single tone of color (Blue). This move creates an illusion of a chunk of mass being subtracted (scooped) and separated from the overall volume. Keeping the spaces muted around this scoop further ensures that there is emphasis on this space being the mainstay of design.

Another example of an inspired use of color is how the color black is used in this space. Black, which is typically considered taboo, if used wisely can offer a new interpretation of other colours and elements around it. In this project, the colour black provides a contrast and context to the other colours.

We have attempted to continue the Indian cultural narrative by using local raw materials. The textures of these individual raw elements, such as brick and stone were highlighted using available natural light. The material palate consists of Godhra brick tiles, concrete floor and stained Birch plywood in its raw form. At the same time there are elements like colored PU, back painted glass and matte black paint that balance out the rusticity.

The correlation between the living space and the lounge area is conceptualized to achieve much needed modularity. One can create different scenarios by opening and shutting door panels. Careful consideration has been given to where the doors are parked during these scenarios.

While weaving an Indian cultural narrative through these different elements, we tried to create a new ‘language interpretation’ that doesn’t rigidly adhere to dichotomies like Indian v/s western, modern v/s traditional. Such narratives can be found via artwork of old vintage cars and global 3D artwork coexisting with Bastar’s tribal art in the same space. The intent has been to provide an ‘experience’ to the end user that is unpredictable and dynamic. Creating such an experience surely involves risk-taking for the designers, but the reward is an unprecedented yet a enduring experience for the clients.

Project Name: Blue Scoop Haus

Architecture Firm: D.I.G. Architects

Completion Year:2019

Gross Built Area: 2100 sq.ft.

Project location: Thane west

Lead Architects: Ar. Amit Khanolkar & Ar. Advait Potnis

Design Team: Ar. Samadhan Mhatre (designing), Ar. Fenil Gala (project management)

Clients: Mr. Kapil Pathare

Graphic design-Ashutosh Gavit

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates