Café’s-cum-restaurants, at Jalandhar, Punjab, by Space Race Architects

Located near the PPR Market in Jalandhar, Punjab, the Fire-in-The Hole has a North Italian feel. It largely reflects the Streets of Venice as one enters the space. It has a lot on the platter that attracts a creative person. Rustic Interiors and unique embellishments win the game. Be it be the Coloured bulbs at the ceiling level, the coined interior wall, Herring and bone pattern flooring, semicircular blind arches depicting the Venice streets or the alternative patterns of stone cladding. - Space Race Architects

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

This post shall dive into a visual experience of three Café’s-cum-restaurants designed by Space Race Architects; Jalandhar, Punjab representing diverse parts of the world. The firm’s Principal Architect Udayveer Singh aims to design spaces with the tools of emotions to support the edifice of not just a building but a place you connect with everyday life.

Fire-in-The Hole, Wood Fired Pizzas:

Located near the PPR Market in Jalandhar, Punjab, the Fire-in-The Hole has a North Italian feel. It largely reflects the Streets of Venice as one enters the space. It has a lot on the platter that attracts a creative person. Rustic Interiors and unique embellishments win the game. Be it be the Coloured bulbs at the ceiling level, the coined interior wall, Herring and bone pattern flooring, semicircular blind arches depicting the Venice streets or the alternative patterns of stone cladding. All these elements blend harmoniously visually making the visitors travel to the origins while enjoying the cuisine. The color combination of greys and yellow also create a magnificent feel and imparts an ethnic ambience to space. From a cultural viewpoint, this is an apt place to congregate, talk, and entertain one another in small groups.

White Lama Café, A European eatery:

Located near Lokhandwala, Mumbai, the White Lama Café is the best place for a quick bite. It reflects Inspirations from the Greek cafés of Santorini, Greece. The blend of blue and white, depict coolness and calm ambience amidst the humid climate of the place. The area is strategically divided for a large outdoor seating to impart a relaxed and refreshing feel. The color combination takes one into an island ambience with elegant décor and customized seating. The café in every detail engages the senses with the restful atmosphere, tasteful décor, refreshing beverages and delicious snacks. The outdoor seating is partially covered with the tented screens representing the bright sky amidst the bluest of seas. The visitors take back a delectable memory that stop for a cup of coffee or a quick leisure meal.

Kumar Cake House, A multisensory Bakery:

 

Located on busy Rainbow Street in Model Town, Jalandhar, the Kumar Bakery is a foodie’s paradise and designer’s delight rolled into one entity. Cake Boy is the hero of this story. With a Cool Boy persona, everything about him is dapper and stylish – from his ingenious sunglasses which are LCD screens flashing the menu and orders, to his rugged face which is entirely sculpted out of nails! The design detailing definitely steals the cake (pun intended) at Kumar Bakery, some of the crowd favorites being the selfie point next to cake boy, catchy decals on the walls and the open kitchen with rolling pins hanging off the ceiling! Exposed red brick walls lend rustic warmth to the bakery, while the classic beech wood and mild steel combination adds that contemporary edge.

Café’s-cum-restaurants, at Jalandhar, Punjab, by Space Race Architects 17

 

Fact File

Project Name: Café’s-cum-restaurants

Architecture Firm: Space Race Architects, Jalandhar

Project Year: 20182019

Design Team: Ar. Thakur Udayveer Singh and Ritika Singh

Content credits: Pappal Suneja

Photography credits: Purnesh Dev Nikhanj

About Writer

Pappal Suneja is a Design Researcher and an architect based in Germany. He is Country Editor for World Architecture Community as well as an international correspondent for ADA Magazine. Pappal is the founder & Curator of Architectural Journalism & Criticism Organisation and currently pursuing his research at Stiftung Bauhaus, Germany.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates