Castro Cafe at Jamia Milia Islamia University, New Delhi, Romi Khosla Design Studio

Images: Saurabh Pandey, Text: Romi Khosla Design Studios

A Cafeteria in a University Campus located near Auditorium, Cultural Center, Mass communication, was expected to become hub of all social activities of the Campus. Due to the extreme climatic conditions of New Delhi, where the summer sees temperatures of above 45 degrees centigrade, and the winters often see temperatures below 5 degree centigrade.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Castro Cafe at Jamia Milia Islamia University - Romi Khosla Design StudiosA Cafeteria in a University Campus located near Auditorium, Cultural Center, Mass communication, was expected to become hub of all social activities of the Campus. Due to the extreme climatic conditions of New Delhi, where the summer sees temperatures of above 45 degrees centigrade, and the winters often see temperatures below 5 degree centigrade. Most student canteens in India are not air-conditioned, and are often poorly ventilated, making them very hot and oppressive in the summer and very cold in the winters. This canteen was proposed as a ‘Semi open air Cafe’. This allowed to have an ambient temperature for most of the year along with good ventilation, and a variety of degrees of shade from the climate. The design is truly unique and contemporary and we feel, will herald a new age of Architecture for the University.

BUILDING BLOCK:

CafeThe building block has a kitchen block to the east, which is a fully enclosed space to cook and serve in. As One walks along the length of the building westwards, initially the eating enclosure is defined by two walls and a roof, further still the sense of interior is defined by one wall and the roof, further still the space is articulated by only one wall, and yet further still, there is only the floor, and then that too stops continuing.

Throughout this changing sense of interior and exterior, the eating surface and the seating surfaces continue, almost acting like stitches that tie this entire space together.

The idea was to try and blur the boundaries between inside and outside, where these undefined boundaries act as a negotiator between the user and the climate of Delhi.

All the elements of the building are defined distinctly and independent from each other. The walls don’t touch the floor and the roof does not touch the walls.

This was the first steel building built at the university campus.

Walls:
Kitchen: Marble Cladding over kitchen walls comes in handy for this kind of busiest place.

Eating Area: Waste off cuts of marble stacked on its side, elevated from the floor on a steel I – section

Floor: Kota stone is the hardest locally available stone. Its slabs have been used for flooring, skirting, dado, risers of steps etc. keeping in view the high expected usability of the building.

Roof:
Coated galvanized iron sheets lay over steel framework

Ceiling:
Perforated aluminum sheet has been used as a ceiling so as to reduce noise levels within the canteen. Lights have been concealed in this ceiling to achieve a clean soffit.

Furniture:

Benches: Precast RCC, with Sheesham wood tops.

Tables: RCC with granite top.

Structure:

Kitchen: RCC and Brick
Eating Area: Steel

Project Facts:

Principal Architects
Romi Khosla, Martand Khosla
Design Team / Team Members
Maulik Bansal, Praveen Rajputh
Consultants :
Electrical Consultant
WBG Consulting Engineers
Structural Designer
Chordia Techno Consultants
Plumbing Consultant
Kumar Endecon Pvt. Ltd.
Civil Contractor
Zumair Khan, New Delhi
Photographer
Saurabh Pandey

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates