Centra Mall – Chandigrah, by Morphogenesis

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Project Facts:

Client: Uppal Housing Ltd.
Year of Completion: 2008
Built-up Area: 1,45,600 Sq.M.
Climate: Composite
Photographs: Andre J Fanthome

Centra Mall - Chandigarh- Morphogenesis
© Andre J Fanthome

Chandigarh is a city with a high degree of urbanization where commercial areas are concentrated in specifically designated sectors. Hence, a need for developing other commercial centers within the city arises. The Centra mall is located in the Industrial Sector and a high accessibility area with excellent linkages from the airport, railway sta on and the residential and institutional areas of the city.

The design intent for the mall has two predominant aspects viz. the socio-cultural aspect and the Environmental strategy. The approach has been to reverse the traditional box-type morphology for malls by opening up the Box instead, towards the site context and surroundings. The built form enclosure is straight-o the road and the design approach is directed towards providing a High Street nature to the mall. An Atrium along the premium road access helps to attain the public disposition, whilst maintaining the mall typology. The retail shops and the entertainment block face the atrium and its transparent nature allows visibility of all the shops from the road. The mall is equipped with state-of-the-art escalators allowing vertical movement and pedestrian linkages within the mall. There are two levels of basement with adequate parking and centralized building services.

The Building is oriented along North-South to optimize the built form orientation with glazing predominantly restricted to the North side. The glazing facilitates natural light into the public areas, which reduces electrical energy consumption. A 100 mm separation is provided between the glass façade and the concrete block to serve as a heat insulator; the glass is low e-coated which further reduces the heat gain. Each auditorium is provided with pre-cooling air by retrieving cooling energy from the exhaust air that further reduces the energy consumption. To reduce the water demand, the project relies on 100% rainwater recharge and re-uses the collected rainwater which after filtration is fed back into the domes c tank. A Dedicated sewage treatment plant is provided to treat the waste water and re-use it for flushing water, gardening and air-conditioning/ cooling tower purposes. The structure is 100% earthquake resistant and the use of light weight concrete blocks in place of conventional bricks maximizes sound insulation reducing the overall dead load on the structure. All the front columns are cast in seamless MS Pipes to enhance the structural strength and the aesthetic value of the structure.

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

UMA ACRES AT AHMEDABAD BY DARSHAN GROUP

This Project Is A Live Definition Of Our Imagination. The Materiality Of The House Is Vibrant In Every Space. Combination Of Stone, Wood, Tiles, Italian Marble For Flooring Across The House And The Contemporary Furniture Pieces, Add Luxury And Comfort To The Space – DARSHAN GROUP

Read More »
Photostory by 'Bhawna Jaimini and Natasha Sharma'

A Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’, Can Waste Bring Communities Living in High Density Vertical Slums Together?

Natwar Parekh Compound is a public housing neighborhood in the east of Mumbai inhabiting people from slums across the city. With tightly packed grid of 61 buildings on a 5 hectare plot, the density of Natwar Parekh Colony is around 4500 people/ha (Density of the most populated city in the world, Dhaka, is 550 people/ha). Open spaces make up less than 18% of the site area, none of which are usable for any recreational or community activities, keeping residents limited to their 225 square feet apartments. – Photostory by ‘Bhawna Jaimini and Natasha Sharma’

Read More »

ROOSHAD SHROFF Gallery at Mumbai

The idea behind the space design was flexibility, allowing for exhibitions and events as required, particularly when collaborating with different designers and artists. The mix of Rooshad SHROFF furniture, lighting and products is, of course, a reflection of our aesthetic.

Read More »
Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

Abharna, at Dream city, Amritsar, Punjab, by Line and Space

The house contemplates a smart approach in order to maximize its potential in the terms of style and practicality which aid smoother circulation and flow of energy. The combined lounge and dining area make the space look larger and open to nature via sliding doors. The Pooja room is incorporated smartly as an element in the living area. – Line and Space

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates