Proposal – CEPT University Academic Hub, Ahmedabad – by Christopher Charles Benninger

Text and images: Christopher Charles Benninger Architects.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

CEPT University - Academic Hub - Christopher BenningerAs CEPT University has grown and evolved from very informal teaching and learning methods, in an ashram-like atmosphere of small classes, gradually evolving into a world class university with highly diverse and numerous course offerings, the need for additional learning spaces has increased, almost to the point of a crises.

Thus, the Board of Management decided to create a new hub for learning and research, that addresses the future vision of the campus. The Academic hub is envisioned as a center for teaching and research, integrating students from many professional disciplines into a common gathering area.

A large research facility will integrate into the hub at a later stage. At present a new centre of learning is envisioned that will include a much-needed auditorium with a capacity of seating five hundred participants; four lecture spaces seating up to eighty people each; eight classrooms accommodating forty students each; and eight seminar rooms accommodating between twenty-five and thirty students each. These facilities will also require supporting sanitary facilities, as well as vertical and horizontal circulation areas.

CEPT University - Academic Hub - Christopher Benninger-
Analysis Diagram

The commission was awarded to Christopher Benninger who has been associated with the CEPT University since he came to the School of Architecture as a Fulbright Fellow in 1968. In late 1971 he returned to CEPT, from the Graduate School of Design, where he was teaching, to initiate the School of Planning. Since his days at CEPT he has founded the Centre for Development Studies and Activities, taught architecture and planning, and carried out the designs of numerous award winning educational campuses. His well-known designs include the Centre for Development Studies and Activities; the Mahindra United World College of India; the new campus at IIM, Calcutta; the emerging IIT, Hyderabad; the Institute of Social Sciences, New Delhi; structures at the College of Engineering, Pune; and the Samundra Institute of Maritime Studies, amongst others. He is the architect for the new Azim Premji University at Bengaluru. These institutes and other award winning projects, ranging from large industrial pavilions to corporate headquarters, convinced the management that his extensive teaching career, published works, half century association with CEPT, and his outstanding design career were the required prerequisites to undertake this important commission.

CEPT University - Academic Hub - Christopher Benninger-Exploded Isometric

CEPT University - Academic Hub - Christopher Benninger-
Site Plan

The concept design for this new Academic Hub locates the facility in the North-west corner of the CEPT University campus. The design envisions the built form as being a vibrant hinge, interconnecting a promenade running in front of the School of Architecture, along the iconic campus lawn a connecting through a portico to a water feature where the storm collection pool is, and a lively concourse passing the new café, leading into the Shrenikbhai Lalbhai Plaza.

The design creates a two-level gathering portico, from which one enters the auditorium, accesses an elevator, ascends stairs up to the first level and accesses sanitary facilities.

CEPT University - Academic Hub - Christopher Benninger-
Section

The plan was evolved in a manner to conserve the older trees on the site, by sliding the structure in three portions from the east to the west, making pockets for these trees. The west side of the auditorium employs movable fenestration opening out onto the water pool. The first level hosts verandah connecting to the upper campus lawn. A bridge connects the café, which sits at a raised level, into the first floor of the portico.

Learning spaces are accessed from a central airy atrium, employing natural light from skylights above, and ventilation drawing fresh air in through sliding screens on the facades, making a building envelope, which shades the entire structure and protects it from the harsh summer sun. Fresh air is gathered from verandahs between the classrooms and these screens. Thus, there is a double skinned envelope employing flexible, moving shade screens on the outer face, separated from sliding glass panels within the classrooms vide small verandahs reminiscent of the balconies in the School of Architecture. All the sectional-elevation heights mirror those of the iconic School of Architecture, constructed more than fifty years ago, gifting a sense of enclosure, yet openness to the campus lawns.

CEPT University - Academic Hub - Christopher Benninger-
Typical Floor Plan

The materials palette includes exposed concrete, aluminum framed glass fenestration within the interior, aluminum sliding jaali panels on the facades, and glass sliding panels set back within small verandahs.

There is an attempt to create transparency though the building, using opaque glass walls between the classrooms and the atrium, while employing solid walls between classrooms. Floors will be of polished Kota stone.

The building is conceived as a green and sustainable one, using non-toxic materials, recycling all the water, employing passive lighting by reflecting daylight from the jaalis up to the ceilings in the classrooms, using air coolers and water based VRV air handling, where needed, and shading the structure from Ahmedabad’s hot sun. Photovoltaic electric panels on the roof reduce the use of carbon fuels, while shading the insulated roof from the piercing Ahmedabad sun!

Model Images

Presentation at CEPT

One Reply to “Proposal – CEPT University Academic Hub, Ahmedabad – by Christopher Charles Benninger”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates