Chaudhari House, at Pune, by M+P Architects Collaborative

M+P Architects Collaborative

M+P Architects Collaborative

This project has been a story of aspirations for us, for the clients, for the contractor, for the liasoning person, and for the entire team who made this happen. This plot was in a prime locality but was riddled with many riders related to setbacks, commercial use, road proposal, gunthewari etc. We discovered these after doing a few alterations of design. - M+P Architects Collaborative

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

This project has been a story of aspirations for us, for the clients, for the contractor, for the liasoning person, and for the entire team who made this happen. This plot was in a prime locality but was riddled with many riders related to setbacks, commercial use, road proposal, gunthewari etc. We discovered these after doing a few alterations of design.

Chaudhari House, at Pune, by M+P Architects Collaborative 1

The clients had a genuinely tight budget and they had actually come to us for a feasibility study wondering if it was worth investing in building a house. So as architects we have hand-held this project and made it happen while we built a team who were as spirited as us. We had to reverse calculate based on the budget and ensure that the design already minimized the cost.

The clients were very keen on a craft oriented, sloping roof house reminiscent of Konkani houses in which spaces will be cosy, and liveable. While we explored many natural building materials, the budgets, maintenance and practicality aspects brought us down to using an RCC framed structure with infill walls. Since the floor plate was small, the external walls were the primary elements to be made. These were made in 9” walls instead of 6”.

The house cantilevers out in all directions on the first floor which necessitated using steel / rcc and made us move away from using denser/heavier materials like mud. A good contracting team at site supported our adamant views on using exposed concrete, exposed brickwork and a a whole list of solutions for simplifying the material palette.

In this house the standard contracting teams were trained for this different approach of keeping every built form without ‘touch up’. We succeeded to some level, but it is finally a mindset change which will only happen gradually.

The design evolved over time as our clients also started seeing the built form and tastes changed from vernacular to dust free and maintenance free spaces.

Chaudhari House, at Pune, by M+P Architects Collaborative 7

Drawings –

Project Facts  –

Project name: Choudhari House

Architecture firm: M+P Architects Collaborative

Firm Location: Pune

Completion year: 2020

Built area: 1700 sqft

Project location: Baner-Balewadi, Pune

Client: Priya And Kamlakar Choudhari

Lead Architects: Pooja Chaphalkar and Meghana Kulkarni

Media Provider

Photo credits: Pooja Chaphalkar and Meghana Kulkarni

Additional Credits:

Design team: Pooja Chaphalkar and Meghana Kulkarni

Contractor: Hrishikesh Kanitkar & Company

Budget: 35,00,000/-

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Hush Café, at Hyderabad, by D2dArchitects

Masked by the concrete jungle of Madhapur in Hyderabad. The Hush cafe is an off-beat sight to its contrasting surroundings. Nestled within the lanes of a corporate and residential neighborhood, this cafe beams warmth that one seeks to experience after a tiring day at work or a quick hangout session with friends over the weekend. The location of this recreational spot in the city is expedient to the ease of access for its users. The Hush Cafe is creating its niche in the conglomerate of cafes scattered in the locality. – D2d Architects

Read More »
Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

Tropical House, at Noida, U.P, by Unbox Design

This tropical modern residence is a refreshing architectural amalgamation of well-lit interiors and a contemporary exterior. Surrounded by lush greens, this simplistic duplex structure gives us major goals on how a residence in a densely plotted neighborhood in a place like Noida can look like. – Unbox Design

Read More »

The’ Splash House’, at Ahmedabad, by The ART Container

Profile of the resident of the house, nuclear mid-aged family with child studying abroad, but loves to entertain guests. So, the public areas of leisure are extremely joyful with splashes of colors. Their only inclination was to have spectacular bright living spaces. – The ART Container

Read More »
The Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

‘The Lit Boscage’, Multiplex at Gurgaon, by Sync Design Studio

The Lit Boscage is featured opposite a food court on the third floor of the open-air Sapphire Ninety Mall. Considering the mushrooming entertainment landscape in Gurugram’s corporate hub, the multiplex offers a unique and differentiated user experience. The conceptualization began by analyzing and studying the growing demand for a significantly distinct multiplex identity despite the mainstream functionality of the structure. – Sync Design Studio

Read More »
School in Mumbai, JDAP | Jude D'Souza

School in Mumbai, JDAP | Jude D’Souza

A school for girls in suburban Mumbai needed an expanded space for the children in their kindergarten section. The administration owned a plot of land adjacent to the main school, however, this was taken up by a residential building that they occupied. When structural drawings of the building revealed that it could take on an additional floor, it was decided to extend the existing structure, rather than take down the entire building and construct anew. Regulation demanded that an additional staircase was necessary to accommodate this public function. – Jude D’Souza

Read More »
Horizon Design Studio

DAFFODIL SOFTWARE, at GURUGRAM, HARYANA, by HORIZON DESIGN STUDIO

HDS designed and constructed head office for software firm Daffodil. Spread over a single floor plate of over 25000 sq feet, this vast office accommodated over 500 people. All the cabins and closed spaces are designed along the periphery leaving the central space for workstations. The Furniture Grid is derived out of a Structural grid creating perfect harmony between the two. – HORIZON DESIGN STUDIO

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates