Clay sculpture and Brick pattern set the scene of natural medium in this apartment design, at Vadodara, Gujarat, by Manoj Patel Design Studio

Clay sculpture and Brick pattern set the scene of natural medium in this apartment design, at Vadodara, Gujarat, by Manoj Patel Design Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Clay Sculpture and brick pattern, by Manoj Patel Design Studio Cell

Clay Sculpture and brick pattern,at Vadodara, by Monoj Patel Design StudioThis apartment interior is a dialogue between tradition and contemporary thoughts between craftsmanship and design, which are well designed and detailed out functional spaces according to the client’s brief.

Entering the foyer, patterned floor creates an impression of carpet in black and white stripes standing out boldly as a welcoming element. The corner wall mural defines the green character of plantation enhanced with both lightings to add a soft glow to the scene and to hold small plants in a vertical sculpture.

The perforated doorway demonstrates a see-through jail in subtle colour graphics to define a modern theme-based foyer. Further, the interior is artfully designed by merging of the vernacular material, which is affordable to everyone.

A corner wall shelf in striking graphics, or flat bricks pattern above the vibrant comfortable blue seating, a colourful wall hanging artefact offering a picturesque view transforms expression of classical feel with timeless beauty for space.

The living room and kitchen walls were partly removed from the concrete element, connecting the two areas that maintain visual permeability. Precise craftsmanship ensures this profile in a flat brick pattern to convey character through simple variation.

Clay sculpture and Brick pattern set the scene of natural medium in this apartment design, at Vadodara, Gujarat, by Manoj Patel Design Studio 2Custom-designed black island countertop, in continuity, includes a seating area at one end, serving as a dining bench to sit with family and other curve end merges into the main kitchen area.

The bedrooms are designed simply with one element standing out in each space.

Clay sculpture and Brick pattern set the scene of natural medium in this apartment design, at Vadodara, Gujarat, by Manoj Patel Design StudioOne of the bedrooms combines a set of windows into the wooden frame of equal proportions running all around the backdrop. Yellow and blue-toned interiors add pops of colour and vibrancy to this bedroom.

Another bedroom has a wooden headboard and resin backrest as a large backdrop with a strip of dark maroon intersecting the white. The combination of checkered pattern grooves on wooden laminate with black liner inside adds a creative touch to the wardrobe.

Creating a playful backdrop in kid’s room, theme continuity of frame underlies its expressions of various colour palettes along with the variations in each composition that brings about the diversity of experience.

Project Facts –

Architect: Manoj Patel Design Studio

Site Area: 1800 square feet

Project Type: Penthouse  ( Renovation  )

Location of the Project: Vadodara; Gujarat, India.

Year: 2020

Credits:

Design Team: Ar. Manoj Patel, Shivani Tamboli, Aishwarya Gupte

Clay Cladding: Tarachand Prajapati

Client  : Chaitanyasinh zalaClay sculpture and Brick pattern set the scene of natural medium in this apartment design, at Vadodara, Gujarat, by Manoj Patel Design Studio 5

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates