Club House, Gurgaon-by AUM Architects, Nirmal Kulkarni and Neha Kulkarni

Aum Architects

Aum Architects

Text and Images: AUM Architects

Designed to house the cultural events, meetings, and recreational needs of a dense condominium gated complex, the Clubhouse is a three-storey building with a multi-layered rectangular plan that evolves around a double-height of the entrance atrium.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Club House, Gurgaon-by AUM Architects, Nirmal Kulkarni and Neha Kulkarni 1

Designed to house the cultural events, meetings, and recreational needs of a dense condominium gated complex, the Clubhouse is a three-storey building with a multi-layered rectangular plan that evolves around a double-height of the entrance atrium. To make a contrast with the busy building exterior and surroundings, we decided to make the interior and exterior palette monochromatic, making everything singular to remove the sense of weight and complexities of multiplicity of geometries. However, within this single color palette, we introduced a vivid variety of materiality and texture to express variation in space and atmosphere. Each room has a unique function, and each is given a different texture and pattern. We carefully cataloged multiple material options for all surfaces – floor, wall, ceiling, furniture – and coordinated them while considering the various scales and functions of each room. Designed for fostering community interactions, the clubhouse is a relaxed luxury space with a rich and distinctly ?Uptown? feel. The 30,000 sqft Clubhouse is bounded on two sides by multistoried towers of commercial and residential typologies making it imperative to shade these structures and their dominating and interfering views. With a direct view facing other villas, the clubhouse thus only responds to the low-rise urbanity of its own exclusive environment. The design builds around the double-heighted entrance area, which is the heart of the facility, through which guests move in a rhythmic flow, to the many amenities that are spatially organized in a functionally optimum manner throughout the building.

Common area interiors match the high energy of club life by using the vibrancy of layered geometrical patterns in varied materiality. Schemes with a palette of natural shadings are used in the backdrops. Technological features such as flat-screen televisions, wireless internet and wireless surround-sound speakers meet the expectations of today?s high-tech generation. Sustainable elements like cork flooring are utilized, and dropped ceiling features with contemporary light fixtures add architectural interest to all the spaces. The selected materials, furnishings and appointments are high-quality, maintenance-friendly and durable. We also aimed to minimize the energy and plant required for mechanical ventilation, emphasizing a sense of place and using the air cooled ambient air for temperature and movement. Extensive overhangs protect louvered and stacking doors whilst providing ample natural light and connection to the exterior. Key initiatives: Passive/Low energy ventilation strategy ? mixed mode ventilation utilizing a plenum air delivery system to tempered air to level one Restaurant and Bar, supplemented by fans, and fully opening doors and windows to allow for natural ventilation and improve occupant thermal comfort whilst minimizing the use of air conditioning Shading devices and roof overhangs to ground, first & second floor glazing to minimize glare and solar gain Rainwater harvesting tank for the special use of the Clubhouse. Low use water fixtures to reduce the amount of potable water used. High efficiency lighting, and controls including an intelligent lighting control system, day lighting and occupancy sensors. Responsibly resourced materials including imported WPC timber members. Internal paint finishes and products with low VOC and formaldehyde content. Landscape ? all plant species are contextual and locally sourced.

Facts:

  • Area :3000 Sq.M. SQ.M
  • Client / Owner :Orchid Petals Condominium

One Reply to “Club House, Gurgaon-by AUM Architects, Nirmal Kulkarni and Neha Kulkarni”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Advance Group

House in the Foliage, at Barabanki, Uttar Pradesh, India, by Advance Group

​This Residence is what defines truly Indoor-outdoor relationship. The house, designed in barabanki in 2015 caters to the love that our clients have for nature. They wanted an abode that connects all the spaces with nature and has beautiful views of their extensive collection of different plants. The lower floor houses a big hall overlooking the front garden and 2 rooms overlooking the rear Banyan tree. – Advance Group

Read More »
RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates