COAL India Limited, Kolkata, by Raj Rewal Associates

Raj Rewal

Raj Rewal

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Photographs and Text by: Raj Rewal Associates

Coal India ltd. is one of the world’s largest organizations in terms of coal production. Its offices are located in different parts of Kolkata and a new site on the adjoining Rajarhat area offers potential of a unified organization within one complex. The total area of the Coal India ltd. land is about 15 acres. It is a corner site surrounded by roads on three sides. Part of the site abuts a major arterial road leading to the Airport. The lease deed divides the land between office zone and housing area.

COAL India Limited, Kolkata, by Raj Rewal Associates 1
View of the complex in the newly built zone of Rajarhat, Kolkata

The design by Raj Rewal Associates for the Coal India office complex is derived from a number of diverse ideas. Above all, its architectural expression reflects progressive values based on sustainable growth, energy saving devices and incorporation of photovoltaic panels to generate electricity.

‘Form follows sun’ to harvest the energy is an appropriate symbol for an organization dealing with coal extraction.

Coal-India-Limited-Raj-Rewal-Associates

The complex has a logical and economical structural system based on distinct requirements. The system for offices is based on a structural module of a structural module of 9 meters c/c on concrete columns. As these columns are placed on the periphery, there is complete freedom for designing the interiors. The office space within each module is supported by external sheer walls.

In an age threatened by global warming and carbon emission, the utilization of photovoltaic panels in a sun-drenched country is a necessity and the design is based on embracing the sun.

Serious research has been done by scientists to develop solar cells that are flexible enough to be rolled around or transparent enough to be used as tints. In the Coal India complex conventional P.V cells would be fitted on the inclined roof element facing south at 22 degrees to generate maximum electricity at the cheapest possible cost. The surface on the roof is based on the requirements of P.V cells to absorb maximum energy as well as the office requirements. The stepped section of the office permits green terraces, which are shaded by photovoltaic panels.

The office complex is located prominently facing the major arterial road. However the entry and exit to the office is through a side road to avoid conflict with the fast moving traffic.

The office spaces are based on a structural grid that allows for flexible partitioning systems. The structural system of a typical floor is a coffered slab of R.C.C. This allows for column free large spans that can be pre- fabricated.

The office wings are designed in such a manner that they enclose two curvilinear courtyards which diffuse natural light for all the inner surfaces of the office complex reducing temperature and creating microclimate. These courtyards allow natural light to percolate to all levels of the offices. In this way the offices have natural light, both from the perimeter of the building as well as the inner core. This helps in reduction of energy consumption during the day.

Coal-India-Limited-Raj-Rewal-Associates

Indian culture places a high value regarding the concept of living in harmony with nature. Traditional Indian architecture has always echoed these concerns.

The design for the Coal India complex is based on similar ideals of energy efficiency and its form also explores the potential of solar energy for generating electricity.

Tags :

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Our pursuit as a variated and connected team - Triple O Studio

Our pursuit as a variated and connected team – Triple O Studio

A team composed of multifaceted creative individuals witnessed an opportunity to rethink their existing process of operating with a variety of work bubbles within a single studio. The team also experienced good sustenance with their different channels of work, their off-studio initiatives, alongside their strong connectivity within the studio team.

Read More »
"Team spirit and resilient work processes are a necessity"- FUNKTION DESIGN STUDIO

Team spirit and resilient work processes are a necessity – Funktion Design

The team at Funktion Design experienced the challenges of keeping up the morale of their personnel during fears of the pandemic. The studio had identified ways of enlivening their workspace to maintain the team’s vibrancy and increased the spirit between members. The studio’s relatively fresh experience with cloud working systems has helped them realize the importance of resilient in-studio work processes to pre-empt any future challenges like this pandemic.

Read More »
"Additional fundraising challenges and refreshed social goals." - NIVASA NGO

Additional fundraising challenges and refreshed social goals – Nivasa NGO

Nivasa NGO, possessing a network of advisors, fellow NGOs and funders, collectively witnessed additional strain on their monetary channels to aid their initiatives. The lockdowns, however, helped principal architect Akhila Ramesh to reinvent her journey with the Nivasa NGO team. With a rejuvenated studio structure and efforts to implement dignified living for the urban and rural poor, the team hopes to expand their friend network and funding avenues to aid their cause.

Read More »
"Sustaining with core research and social opportunities" - Ketham’s Atelier Architects

Sustaining with core research and social opportunities – Ketham’s Atelier

Ketham’s Atelier has been focussed on researching the core concepts of architectural design and becoming well versed with the associated skill sets. Additionally, the studio also has been running an NGO practice to impart the learnings through teaching methods. Together, the studio witnessed the importance of their research in helping them sustain through a time like the pandemic.

Read More »
New Children Space by Thinkcutieful (8)

Thinkcutieful designs a playroom for two sisters

Delhi based Design studio ThinkCutieful, specializing in creating beautiful spaces for children, has completed the décor of a modest playroom making it easy for a kindergartener and a toddler to play, scribble, exercise and relax within the safety of their home environment. A playroom, which is as fun as it is functional, is the best gift the parents could give their kids. Thinkcutieful, a mother and baby design company Founded in 2009 by Ms. Romilla Tewari – a pioneer in the field of children’s environments

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates