Wishkarma | World's largest Catalogue of Building and Construction Materials

Contemporary Abode, at Jalandhar, Punjab, by Space Race Architects

Photography © Purnesh Dev Nikhanj

Spread over an area of 5000 sqft, located in Jalandhar, Punjab, the project attempts to “stand apart” from the existing neighbourhood. An initiative to do something new which also seeks to capture the eye of a passerby. The design is unconventional. It is fluidic, providing a sense of flow and continuity of form, which is not usually seen in the precincts of Punjab.

The client’s brief was to design a house which maximizes space efficiency, has an affair with nature and also is minimal, not overdone. He also wanted the house to be in compliance with the norms of Vaastu.

Dressed in a colour palette of whites and greys, the façade symbolizes purity and fluidity in form. Elements and materials are juxtaposed to create a perfect balance. The entrance boundary wall is ushered by greens, adding to the aesthetics. The main gate is simple yet graceful, linear patterned in grey. The interplay of light and materials is evident in the design.

It was a requirement as per Vaastu to leave a free space in the north side. The designers have intelligently catered to the requirement by providing a passage which acts as a double advantage. One, it acts as an appealing water fountain feature, the other, it acts as a service passage connecting to the service staircase. The use of mirrors on the side walls of the passage uplifts the overall experience of the space.

The informal sitting area showcases beige furniture with wooden paneling on the wall. The dining area exudes a sense of sophistication with comfortable chairs and a shining black marble table. The “looking up” experience is enhanced by adding chandeliers with wooden paneling. The living-dining space can also be used as a small gathering area as it also houses a buffet counter; a wise choice the designer.

The designers’ keen eye on detail is evident from the design of the formal living area specifically. The serene white sofas, in contrast to the grey stone mosaic on the backdrop wall show a bold design choice. The wall showcases artwork too. One can enjoy the beauty of the greens outside, adjacent to the staircase, while sitting in this area. The pooja room is also near these spaces. It is a glass enclosed space, deliberately to prevent noise.

The master bedroom interiors are kept simple yet elegant. The white walls with grooves, beige colour palette, a stylish side seating, adds to the charm of the room. The highlight is the metal artwork in the form of a flower. It also has a spacious walk-in-closet and a bathroom.

As you climb up the stairs, you see lights dropping at various lengths, it takes you to the bar area. It shows artistic use of metal rods to firm a bottle rack, the gold design counter, wooden flooring and an arched wall design.

The house with its minimalistic façade, functional and spacious planning, and sophisticated interiors achieves a balanced design. It makes a long lasting impression in the minds of people.

Project Facts

Architecture Firm: Space Race Architects

Project Status: Completed

Year: 2018

Covered Area: 5000 sq ft.

Location:

Project Category: Interior Design

Principal Architect: Ar. Thakur Udayveer Singh

Specialist Design Team: Ritika Singh

Specialist manufacturers: Schuco, Grohe, Schneider, Osram, Sirca, D décor

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.