Copper Cube Hause, at Mumbai, by DIG Architects

A second home for a professional with an itinerant lifestyle, this apartment was designed to create a sense of stability and repose between trips. The crux of the spatial intervention was the opening up of the existing linear compartmentalised space into an upbeat, almost studio apartment-like setting. The highlight of the narrative was the kitchen block that was delineated into a detached cuboid, free from the ceiling and walls, that would serve both as a bar and a serving counter from the living room.

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Copper Cube Hause, at Mumbai, by DIG Architects 3  

 

A second home for a professional with an itinerant lifestyle, this apartment was designed to create a sense of stability and repose between trips. The crux of the spatial intervention was the opening up of the existing linear compartmentalised space into an upbeat, almost studio apartment-like setting. The highlight of the narrative was the kitchen block that was delineated into a detached cuboid, free from the ceiling and walls, that would serve both as a bar and a serving counter from the living room.

 

 

The distinction was intensified by sheathing it in copper — giving this house its name ‘Copper Cube Haus’. The burnished cube overlooks the living area with its compact sofa and a small dining cum discussion table, while alongside it, a passage leads to the bedroom in which various volumetric strategies optimise its compact space.

 

 

Volumetric play optimises the bedroom at Copper Cube Haus from its modest dimensions. The response is articulated as a modular birch-ply box that is strategically scooped out to accommodate various requirements in the form of built-in arrangements — including a handy push-up bench between the bed and wardrobe to keep the luggage of the itinerant owner. The adjacent black glass mosaic-clad toilet incorporates a copper accent in deference to the copper box of the kitchen.

 

 

Drawings –

 

Copper Cube Hause, at Mumbai, by DIG Architects 43 Copper Cube Hause, at Mumbai, by DIG Architects 45

 

Project Facts-

Project Name: Copper Cube Haus

Architecture Firm: DIG Architects

Firm Location: Vile parle east, Mumbai

Completion Year: November 2020

Gross Built Area: 1500 sq. ft.

Project location: Mumbai

Lead Architects: Ar. Amit Khanolkar & Ar. Advait Potnis

Photo credits: Niveditaa Gupta         

Design Team: Ar.Amit Khanolkar, Ar. Advait Potnis, Ar. Fenil Gala (project management), Ar. Devina Shah, Ar. Shivani Morkar

 

Manufacturer/ Product/ Brand: 

Furniture: Roche Bobois for Bar Chair, Dining Chair

Automation: Le grand

Hanging light: White teak

Application- Ceiling and walls: Limocoat

Metal: Stillora, Thavigraph,

Kitchen Appliances: Siemens

Dining Rug: Weavers knot rug

 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates