Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths

After planting roots in Gurgaon, Scapesmiths came to Jaipur and decided to build a studio in the heart of this beautiful heritage city. Aiming for a spatial holistic experience, Scapesmiths studio was conceptualized as modern industrial design.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Scapesmiths is an architecture and interior design firm established by young minds with fresh ideas and ambitious dreams to experiment with off the beat but eco-friendly designs using material in their truest forms.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 2

After planting roots in Gurgaon, Scapesmiths came to Jaipur and decided to build a studio in the heart of this beautiful heritage city. Aiming for a spatial holistic experience, Scapesmiths studio was conceptualized as modern industrial design.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 4

The main entrance door is all wood with a very subtle insignia announcing the presence of an Architectural and interior design studio. As one enters through the hallway one can’t miss the diagonal play of paint on the walls in shades of grey that helped in squashing the hallway vertically and making the space look more square-shaped and not as stretched out as in reality.

The hallway opens to the view of a geometrical framed glass partition with the studio’s name etched on it. This acts as a curtain raiser to what lies beyond. It also divides the waiting area from the workstations, while announcing itself as the branding wall, creating a visual curiosity in the visitor.

With the conference room right in front of the waiting area, the whole space was zoned to create segregated visitor and working spaces. A strategic use of glass partitions keeps the compact space visually connected, dynamic but playful.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 6

As one approaches the openings for cabin and conference room, one can observe that instead of going with the processed face veneer, the core layer of the Poplar wood has been used as the front facia of the doors, elaborating the usage of material in their truest form.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 8

The ceiling for the cabin and conference room with its amalgamated wood and metal work, stand as an innovative ornamental element yet does not by any means tamper with the height of the room.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 10

The introduction of teal color to an overall warm color scheme, acts as a highlighting element, giving the surroundings a very positive and serene vibe.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 12

The studio is high on storage. A filing system is in place and open and closed wall storages, in different sizes of vertical and horizontal rectangles adorn the wall next to the discussion table, utilizing every inch yet allowing the space to look and be breathable.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 14

The walls are marked with quirky and inspirational quotes encased in wooden frames. A very simplistic décor, but it reflects the thought that “simple can be beautiful”. It also keeps the work force constantly motivated!!

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 16

An even tone of neutral white lighting washes the wall and furniture, creating a soothing visual balance in the entire studio.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 18

Most of the furniture has been built with the help of locally sourced wood, infused with repossessed metal and glass and paint, keeping the aesthetics and durability in mind and hoping to reduce the carbon footprint in some small way.

Corners Of Sanctum, at Jaipur, Rajasthan, by Scapesmiths 20

Overall, this space was created with the idea of natural and fresh décor that not only oozes tastefulness and sophistication but also encourages improved work life culture of the staff.

The ambience is conducive to facing challenges with enthusiasm on an everyday basis. A friendly warmth pervades the studio at all times among the work force so that the creative juices keep flowing and they get some really great work done here!!

Drawings –

FACT FILE

Designed by: Scapesmiths

Project Type: Office interiors

Project Name: Scapesmiths studio

Location: Jaipur, Rajasthan

Year built: 2019

Size: 450 sq feet:

Photograph courtesy: Studio BluOra

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates