Department of Aeronautics, BS Abdul Rahman University, Chennai – Biju Kuriakose & Kishore Pannikar

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Biju Kuriakose - Architecture RED

Department of Aeronautics, BS Abdul Rahman University, Chennai - Biju Kuriakose & Kishore Pannikar 1

The cardinal axis is translated as a highly active axis as it is intersected by the campus street that links all the departments within the campus. This intersection generates an active campus node that pivots interaction spaces. The buildings along the cardinal axis and the campus street embrace a direct physical and a visual relationship with the streets. The street abutting the site for the aeronautical campus behaves as a physical link between residential zones and lack this quality of engagement prevalent along the intersecting axes, as it is not activated by programs.

Department of Aeronautics, BS Abdul Rahman University, Chennai - Biju Kuriakose & Kishore Pannikar 3

Department of Aeronautics, BS Abdul Rahman University, Chennai - Biju Kuriakose & Kishore Pannikar 5

Department of Aeronautics, BS Abdul Rahman University, Chennai - Biju Kuriakose & Kishore Pannikar 7

The site terminates the existing campus spine, which calls for the creation of an iconic space and a dramatic form to create a rich visual landmark that accentuates the street, pro grammatically. By responding to the need to create sync between the street edge and the building front, the character of the spine is extended into and beyond the aeronautical block. This requisite is envisioned in the form of a plaza that tends to engage the ground plane by invigorating interaction spaces within and by visually anchoring the foreground to the building masses.

 

 

Defining the orientation of the building edge is dictated by the necessitating orientations fused with material contrasts create dynamic spatial demarcations along the exteriors. The diverse layers of materiality hold the masses together and engage several planes within the heterogeneous section that are comprised in the design framework. The design capitalizes a strong figure ground relationship by orienting balconies with distinct edges that overlook the dramatic response to the plaza and to the abutting street.

Facts:

 

 

  • Area :130000 sqft
  • Client / Owner :BS Abdul Rahman University

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates