Design I.Y. HOUSING at Lonavala by S+PS Architects

The site profile determined a street configuration in the front, entered through the gateway of the commercial building and culminated in a large open common garden court around which the remaining buildings were arranged. A green buffer zone and the clubhouse allowed the residential development to be set back a bit from the tracks.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Design.I.Y HOUSING at Lonavala by S+PS Architects

Design.I.Y HOUSING at Lonavala by S+PS Architects

People looking for a house to call home in urban areas seldom have an ability to make choices about anything -its size, layout, finishes, etc. It is mostly about how much square feet your budget can afford and then a take it or leave it situation in terms of choice. Mostly developer driven, it ends up being about efficiencies, mass production, duplication, speed, etc. While the world has moved on such that you have a choice about everything from how you like your coffee to how you personalize your denims and cars, the world of housing has still to catch up.  While we have seen concepts like public participation, do-it-yourself, mass customization, crowdsourcing, etc. span several aspects of society – in architecture in India it is nowhere to be seen. The project in Lonavala is an attempt to see if this is possible to enable in housing and that too in a developer driven model.  Homeowners get to choose from a range of sizes and configurations from a 1.5 BHK to a 5BHK, a variety of types within a size, locations, floors, a choice of walk ups, internal stairs, railings, screens, windows, toilet layouts, tiles etc. The particular combination that each one chooses allows one to individualize their home to reflect their own identity. To make it all manageable and executable, it is regulated with a limited palette of choices such that certain efficiencies of mass housing are possible through repetition.

Design I.Y. HOUSING at Lonavala by S+PS Architects 2
Site Plan + Section

We started with the idea, that what one really needs is an open adaptable space with good height, a Verandah and a patch of green with the open sky above. We looked at examples of colonial houses set in gardens in Lonavala, with a Verandah around and with good lofty ceilings.  Our smallest module was of 40sq.m. So we started with what we thought was a good room width of 11’6″ and extruded that into a tube of 30 feet long with a garden attached at one end.  We raised the height to 14’6”, which allowed for a small loft to be added in the center of the space, which could become a “free” half bedroom that could accommodate children, an extra grandparent or be used as a hobby space.  This was inspired by our observation that even in the smallest spaces in the slums people added a small loft for sleeping or storage to make better use of their small footprints.  Below the low height of the loft were accommodated service spaces like the toilets, kitchens, wardrobes etc. This then became a basic module, which was used to design all the units in the whole scheme, eventually encompassing 8 different types of homes along with shops and offices in the amenities block.

The fist and arm shaped 3.9 acre site was an old Parsi sanitarium with large mature trees and situated next to the train tracks and a railway crossing. It was flat in the front arm part and rose to a plateau of about 1.5 meters in the middle of the fist, dropping again towards the periphery. It has been our effort to retain the fundamental character of the site, it topography, as many of the trees as possible, and even a few existing buildings that we converted into a heritage clubhouse.  The site profile determined a street configuration in the front, entered through the gateway of the commercial building and culminated in a large open common garden court around which the remaining buildings were arranged. A green buffer zone and the clubhouse allowed the residential development to be set back a bit from the tracks. Vehicular movement is contained to a very small part of the site allowing for a variety of pedestrian networks to crisscross the site-several times terminating in small pocket play areas or a wooded park.

We see the spaces provided as a setting and a backdrop for the humdrum and messiness of daily life to be lived and for nature to begin to take over through the several green spaces provided.  Hopefully a community – aware of their similarities and respectful of their differences – will form and flourish here.

Drawings

Project Facts
PROJECT TITLE                                            :               Design.I.Y HOUSING
PROJECT NAME                                          :               SHANTIVAN
LOCATION                                                      :               Nagargaon, Lonavala
CLIENT                                                               :               MRP Associates
DESIGN ARCHITECTS                              :               S+PS Architects
DESIGN TEAM                                              :               Pinkish Shah, Shilpa Gore-Shah, Divya Malu, Pooja Satam, Benny Mathew, Pratik Taishete, Divya Jain, Nusrat Karovalia, Rhea Lopes
SITE AREA                                                       :               15700 Square Meters       3.88 Acres
FSI PROJECT AREA                                  :              7128 Square Meters
LIASION ARCHITECTS                             :               Kanhaiya Bhurat Architects, Lonavala.
STRUCTURAL ENGINEER                   :               Rajeev Shah & Associates, Mumbai.
MEP CONSULTANTS                               :               Arkk Consultants, Mumbai. R.N.Joshi
LANDSCAPE CONSULTANTS            :               Roots Design, Pune. Prachi & Umesh Wakaley
PROJECT MANAGEMENT                   :              NIPRA Consultants, Mumbai.
CHIEF SITE ENGINEER                            :               Khalil Sheikh
INITIATION OF PROJECT                     :              2006
COMPLETION OF PROJECT                :               Phase 2 Ongoing
PHOTOGRAPHERS: Sebastian Zachariah, Ira Gosalia,  Pinkish Shah

AWARDS :

* IIA Awards 2015 for Excellence in Architect, Residential Projects – Housing
* Crossroads Project of the Year 2016
* NDTV Design & Architecture Awards 2016
Winner, Architecture Award : Group Housing
* Rethinking the Future Sustainability Award 2016
Winner, First Award: Category Housing (Built)

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Reliance Technology Group at Navi Mumbai, India by ANA Design Studio Pvt. Ltd.

In this age of continuous innovation, a workplace needs to be as advanced in its offerings as the work carried out inside it. An architect’s intent is to always exceed expectations and provide innovative designs to best use the space provided to them and fulfill the vision of the client. Having said that, every organization wants a workspace that brings out maximum productivity from its employees but with changing times companies have started putting equal emphasis on the social environment surrounding them.
– ANA Design Studio Pvt. Ltd.

Read More »
Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates