Dilip Buildcon Center, at Bhopal Madhya Pradesh, by Kushwah and Kushwah Architects

Text and Images: Kushwah and Kushwah Architects

The façade is a rich tapestry of double glass unit mixed with interlocking zinc strips, perforated zinc Jaalis and aluminium trims interwoven in a fluid composition. Driven by DBL's modern ethos of efficiency and quality, the building has an understated finesse that makes it a noteworthy icon for the organization.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Dilip Buildcon Center, Bhopal, Kushwah and Kushwah ArchitectsThe building program required spaces for about 300 people, meeting halls, and other supporting spaces. Architects were mandated to create a stimulating workplace that facilitates a culture of innovation, collaboration and efficiency. Since the footprint and shape was governed by existing by-laws, the challenge was to come up with a design vocabulary that breaks the box like nature of most corporate buildings. In order to make the building efficient in terms of energy usage, space planning and flexibility of use, the building envelope was punctured at selected places to create double height lobby, meeting rooms and accommodating dedicated shafts for electrical, fire, plumbing, data, and other utilities.

Kushwah and Kushwah Architects
Ground Floor Plan

Since the height of building was restricted by existing bye-laws, post tensioned slabs were used in the structure to maximize the usable height. The building form draws its inspiration from undulating terrain of Bhopal city in general and the site in particular.

The façade is a rich tapestry of double glass unit mixed with interlocking zinc strips, perforated zinc Jaalis and aluminium trims interwoven in a fluid composition. Driven by DBL’s modern ethos of efficiency and quality, the building has an understated finesse that makes it a noteworthy icon for the organization.

The fluid architecture of the building is quite unique. The program which is spanned over 4 storeys contains diverse spaces like various Conference and meeting rooms, open workstations, board rooms, Directors Suite, pantry etc. Interestingly, the architect has designed the roof as the most informal space of the office, where one can eat, relax and enjoy the view of the city. The DBL Office is a balance of formal and informal spaces flowing into each other and creating a functional and user friendly work environment.

While designing the interiors, the idea was that the story of a space is just as essential as the design and the objects that go into it. It all plays into the comprehensive experience, which has been portrayed in the design.

The minimalistic interiors of the project are done in subtle and earthy tone. Components like flooring, lighting, ceiling etc are adding to the unique ambiance of the space.

The indoor air quality of the building is enhanced by the central HVAC system, perforated fenestration facilitating daylight and efficient services.

More images:

Drawings:

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates