Dr Maani House 2020, at Koothattukulam, by RGB Architecture Studio

The residence is for the family of a doctor who is much respected in Koothattukulam, in central Kerala. The land is on the outskirts of the town amidst a landscape of paddy fields, undulating hillocks and farmlands. - RGB Architecture Studio

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
  • Dr Maani House 2020, at Koothattukulam, by RGB Architecture Studio 2

The residence is for the family of a doctor who is much respected in Koothattukulam, in central Kerala. The land is on the outskirts of the town amidst a landscape of paddy fields, undulating hillocks and farmlands.

A small ancestral home existed on-site alongside intense farming activities when we first visited. There was even a fish pond that was supposed to get expanded into an aquaponics circuit. They wanted a weekend space that would let the larger family congregate once in a while, while still maintaining the farming culture of the land. The existing contour of the site was such that the old house was sitting within what became a pit as the rest of the land level was raised over the years, and the fish pond was rather secluded towards the northern side due to a steep drop.

 

Our first instincts were those of landscape, strategies to connect the disjointed sites within the larger site: the pool and the adjoining wall were the first elements that came into our imagination – forming a couple that at once became the creators of the private garden screened from the road and also generating the gently negotiated stepped section connecting the separated levels on the site. Next in line of appearance was the intensely intimate family space – the large poolside veranda, the family living and dining room, and also the opening up of the main bedrooms into this space. The further wing of the house was turned at an angle to establish a connect with the estate lands that belonged to the family on the adjoining western side. The eastern entrance zone mirrored this twist to complete the concave aspect on the southern side of the house, which was to accommodate the service spaces, including an outhouse.

 

The house itself is essentially an expansive roof volume. The walls move in and out of this volume to create smaller zones of privacy. Within the expanse, it’s the angularity that brings about a certain degree of privacy for some of the spaces. The main volume however is configured as a rather intimate living organism with varying expanses and fenestrations that connect the top to the bottom, the front to the rear and the deeper insides of the house to the landscape. Even the main bedroom is designed to open up to this living zone – the possibility of the couples’ grandchildren running in and out through the in-between seat-shelf.

 

The materiality of the house arises mainly out of the geometry of the roof, with infills forming varying degrees of control. Stone came into the palette when somebody the family knew from 2 km away wanted to get rid of some, on their land and it formed the zone defining wall surfaces. Most surfaces remain warm and textured to maintain the proximity to the land.

 

The landscape, which is the key to the project, is what will take some years to mature and reappear into the site to give life to this imagination.

 

Videos – 

 

 

 

Drawings –

 

Project Facts –

Project Name – Dr. Maani House

Project Firm – RGB Architecture Studio

Category – Residential

Client – Dr. James Maani

Architecture Firm – RGB Architecture Studio

Principal Architect – Ar Kunjan Garg

Architecture Team – Ar Raj Menon, Merin George, Vivek Subramanian, Yadhukrishnan

Site Area – 1.2 Acres

Area – 3800 Sq Ft

Year of Completion – 2020

Location – Koothattukulam

Photographer – Syam Sreesylam

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates