Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4x60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. - Svamitva Architecture Studio

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio 2

 

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health.

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio 4

 

The sofa combines rustic and modern design elements to enhance the time-honoured surface treatments in the given space . The hand painted artwork above specially commissioned by client becomes an element to draw attention and add character, perhaps a conversation maker.

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

 

The Dining area opens to a landscaped niche that perfectly adds volume and glow to the compact nature. The green cota stone that covers the floor almost blurs the line from the inside to the outside landscape. The exposed concrete light above the dining table, emphasizes the true nature of the material and colour.

The kitchen space stands apart through the triality of colours and textures. The homogeneity of the space is accentuated through the use of contrasting textures, but complementing colours.

 

Diffused natural light complements the warm hues of the decor to add an ethereal element to the space. By minimizing the transition spaces between rooms, the efficiency of the design is significantly magnified. The central atrium connects all spaces in the residence seamlessly while also accommodating as space for relaxation, conversation and enabling a channel of easy communication throughout the house.

The central atrium and the transition space are augmented by the colour palette to give an even more expansive feel to the double-height volume. This double height itself being carefully articulated to detail with lights fixtures  made from the banana leaf that drapes down, and curios that lighten corners.

 

The intent for the bedroom was to make befitting use of the sylvan design elements to compliment the natural tones of the interiors. The complementary colour palette for the bedroom perfectly augments the fine texture detail of the elements in the space. The selection of the classic bedpost is a refreshing throwback to the memorable designs of old. The framing gives a definition to the volume.

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio 23

 

Together with the Curated Artisan furniture and Extensive range of thoughtfully designed decor pieces along with custom made lights that revive past traditions and art forms. Integrating them with modern technology  the earth house explores the modern setting of lifestyle through traditional tones of nature and nurture.

 

 

Project Facts –

Project Name: Earth Villa (Interiors)

Interior Design: Svamitva Architecture Studio (Interior)

Firm Location: 110/2, 3rd Floor, Krishnappa Layout, Lal Bagh Rd, Bengaluru, Karnataka 560027

Completion Year:  2021

Gross Built Area: 2400 sq ft.

Spec: 3 BHK, Family Room, 1 Car Park, G+1, East Facing

Project location:  Kanakapura, Bangalore, India

Interior Design :Svamitva Architecture Studio (Interior)

Architecture: Mindspace Architects

 

Media Provider

Photo credits:  Create Studio

Additional Credits

Design Team: (Interior team) Akshay Mehta, Yash Mehta, Sarada Krishnamurthy, Haritha

Clients: Svamitva Group

Landscape:  3-Fold Design, Bangalore

Architect : Mindspace Architect

Materials and Brands

paint: Lime plaster

flooring: Kota stone, wooden laminate

Kitchen: Stosa Cucine

Furniture: Magari, Woodlabs, Pepperfry, Urban Ladder, Insaraf

One Reply to “Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio”

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates