ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO

In Sabah, Malaysia, many thousands of stateless children have become marginalised due to their legal status. These are mainly children of illegal or legal Indonesian migrant labourers.  The migrants come to Sabah to seek an income on the plantations so they can have a decent life. - billionBricks + Architecture BRIO

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 2

 

In Sabah, Malaysia, many thousands of stateless children have become marginalised due to their legal status. These are mainly children of illegal or legal Indonesian migrant labourers.  The migrants come to Sabah to seek an income on the plantations so they can have a decent life.

The Etania schools are learning centres for their children, who have no access to education until a school begins for them. Therefore, the Etania schools run a full learning program, 6 days a week with all the necessary curriculum subjects.

In these learning centres, children have safety, security and happiness enjoying their right to learn. Etania has an ambitious plan to build 30 school across Sabah. They asked billionBricks to prepare a prototype school design for the first school for 350 children aged 5-13.

 

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 4

Environmental Challenges

The school is located along a river with a history of massive floods once every 10 years or so. The destruction of the original rainforest and their replacement by oil palm plantations has increased the flood risk even further. Therefore, the prototype school is, not unlike much of Borneo’s vernacular architecture, raised from the ground. However, the classrooms are here lifted off the ground in an unconventional way.

 

Recycling

Five decommissioned shipping containers and an artificially created mound from soil excavated for a water harvesting pond, support the classrooms. This minimises the structural components, and stabilises the framework. Additionally, it creates a covered space below the classrooms for a lunch area and gathering space. The containers themselves are used for storage and toilets.

ETANIA GREEN SCHOOL, Beaufort, Sabah, East Malaysia, by billionBricks + Architecture BRIO 14

 

Organisation

The school children can move around the school in multiple ways. The first floor is reached either via a centrally located staircase, two ladders. or from the slopes of the mound. This way, the school becomes a place for exploration and overcoming challenges in line with the educational philosophy of the school.

 

 

On the first floor, three blocks are placed alternately on either side of a central verandah. Two blocks contain four classrooms, and the third block on the mound contains the teacher room and library. They are oriented along the east west direction to minimise the heat gain, avoiding direct sunlight hitting the long elevations. This also means that the classrooms all face the river and enjoy a natural draft of air that flows across the rooms in the north-south direction.

 

Between two classrooms, the children can use two smaller rooms for group work. They are extra spaces that give teachers the flexibility to teach classes, since often multiple years are clubbed into one. One of such rooms is a reading room with a netted floor for children to find a comfortable place to read books.

 

“billionBricks is a non profit with a vision to end homelessnesss. Give a gift of home at www.billionbricks.org

 

Drawings –

 

 

 

Project Facts-

Project:                   Etania Green School

Location:                Beaufort, Sabah, East Malaysia

Program:         Classrooms, Library, Teacher Rooms, Amphitheatre, Soccer Field

Design Team:       billionBricks + Architecture BRIO

Area:                       470m2

Client:                     Matakana Educational Society –         Etania Schools

Completed:          2018

Sponsors:      Triton, Adobe, Autodesk, Autodesk Foundation, Finalcad, Lenovo

Photographer:    Fernando Gomulya

Products:          Triton Containers

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates