Flashback, at Jubilee Hills, Hyderabad, by Urban Zen

Urban Zen

Urban Zen

PHOTOGRAPHY © Ricken Desai

Flashback, at Jubilee Hills, Hyderabad, by Urban Zen

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Flashback, at Jubilee Hills, Hyderabad, by Urban Zen 1PROJECT STORY:

Designed with the nostalgia and exuberance of glistening past memories, Flashblack explicitly instills fond snippets of years gone by, emphasizing that ‘there is something for everyone.’ Spread over an area of 15,000 sq. ft , this multi-level lounge and bar, is a harmonized mix-bag of facets that render the interiors with an etching of indelible ink. While every individual has sought the silver lining in enveloping clouds, the design approach clearly presents colorful streaks in a grey toned theme, metaphorizing the name of the project through artistic intricacies.

The brief from the client was simple and primarily required the curation of a space relatable to a wide range of users from different walks of life. With the concept of concocting a quirky environment with bold interiors, each portion of the ambience tends to grasp the attention of the visitor. The design scheme thus is aimed at presenting people with a ‘non-intimidating’ environment that portrays its inclusive ambiance through a warm colour palette and engaging graffiti.

The Flashblack lounge and bar, quaintly distributes its spaces from the second floor to the terrace floor levels. With each floor possessing a distinct design perception, the common vibe of an intimate entertainment set-up is seamless. With a façade accomplished in pine wood, the structure announces the vibe of its interior, from the inception itself.

Upon entering the second floor, one is welcomed by a double heighted space which imparts an essence of magnanimity to the entrance. The artistic bar zones are differentiated from the relaxed lounge areas by its vibrant epoxy floor finish. With a back-lit display, the bar serves users with a tangy cocktail of experiences. A human graffiti, sketched on the wall gives the space an off-beat semblance; while the usage of wood and ambient lighting sprinkles the area with the requisite warmth. Usage of mild steel frames and black tandoor flooring for the double height pockets, supplement the bar with a re-defined sense of modernism.

The other portion of this floor is divided into mellow lounges with dimmed yellow lighting to amplify the customer’s comfortable experience. Mirroring the grey tiled flooring in the soft furnishings, these spaces utilize profuse amounts of wood, evidently displayed as a part of the aesthetic pine wood frames and the instilled decor.

Further on, as the design meanders into the mezzanine and terrace floors, one stumbles upon the accentuated colorful mosaic pattern placed across the walls as you journey upwards. Added to break the monotony of the dark themed décor, it portrays an essence of illusion when an individual moves between levels. The feeling of vitality has been subtly expressed through the inculcation of wooden massing and green wall installations, adding a more defined character to the connecting corridors.

The décor of the mezzanine floor is in complete compliance with that of the second floor, with a bar in vibrant epoxy flooring and aesthetic mild steel structuring. However, the decorative pendant pattern of the ceiling, is what completes the charming layout. Serving the functional aspects of acoustic treatment, DGU glazing has been installed which also aids in creating the visceral ambiance.

Arriving at the next level a further varied combination of seating milieus and configurations are presented to the user. With the schema laying out one indoor and two outdoor seating areas, the design composition offers a slight variation in flavor. The quaintly beaming bar houses a combination of deck wood flooring and vintage light fittings. Encompassing illuminated neon art on the walls, the outdoor seating arenas are bound by mild steel frames with over 300 exquisite bulbs hanging from them to create a showering ‘host of golden lights.’

The culminating level consists of two semi-open seating options and a luxurious private lounge. Decorated with three-dimensional art in bright hues of blue and yellow, the ceiling has cone lightings illuminating the aura of this serene set-up.

The design of the Flashback lounge, is a sheer corollary of plethoric compositional styles  ranging from being up-beat & naïve to posing for sophisticated opulence.

FACT FILE:

PROJECT NAME – Flashback

LOCATION – Jubilee Hills, Hyderabad

AREA- 15,000 sq.ft

DESIGN FIRM/ ARCHITECTS – Urban Zen

COMPLETION DATE – October 2018

DESIGN TEAM – Rohit Suraj, Rohit Patnala

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates