Floating Walls Residence at Bangalore, Karnataka, by Crest Architects

Nestled in the backdrop of a metropolis, the Floating Walls Residence, by Crest Architects, promises an escape from the city life. The plot for this house sits in a densely populated locality. The major concern was finding an intimate space in the crowd and arriving at a visually engaging structure amidst the chaotic background. The client's brief called for a simple and spacious Vaastu compliant house for a family of five.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Floating House, at Bangalore, by Crest Architects

Floating Walls Residence at Bangalore, Karnataka, by Crest Architects 1Nestled in the backdrop of a metropolis, the Floating Walls Residence, by Crest Architects, an escape from the city life. The plot for this house sits in a densely populated locality. The major concern was finding an intimate space in the crowd and arriving at a visually engaging structure amidst the chaotic background. The client’s brief called for a simple and spacious Vaastu compliant house for a family of five.

An introverted open plan layout has been adopted to create a seamless flow of spaces and to ensure connectivity across the floors. Designed around two landscaped courtyards, the building program is spread across three floors consisting of a parking area, formal and informal living, an open kitchen and dining, five bedrooms, a study and a semi-open terrace with a kitchenette. Both the courtyards have been strategically designed with skylights to bring in maximum light.

One is welcomed into the house by a 4” thick Sadahalli stone slab bridging over the Koi fish pond and a series of large granite steps. The traditional concept of load-bearing and counterweight system has been used in the screen wall by cantilevering 2″ thick Sadahalli slab, to create a dramatic impact at the entrance. Clear glass has been used in the formal and informal areas to establish a strong relationship with the outside. The central dining space is flanked by courts on both sides creating a tranquil ambience.

Inspired by the Japanese art form, Origami, the captivating metal staircase in the southern court is cantilevered from a suspended wall unfolding a distinctive experience and a sense of lightness within the house. The northern court anchors the entire built space bringing in abundant natural light, providing a visual connection between the floors and setting a refreshing ambience. Canopied by a temple tree, the artfully designed puja sits as a distinguishing sculpture in this court. A transparent layer of glass introduced to bring in light to the rooms overlooking the courtyard has been furnished with fabric panels that provide the flexibility of usage to the inhabitants. All these spaces within the house are wrapped around the courtyards, which symbolizes the ‘exterior’ within this introverted scheme. Skylights and multiple slits integrated into the design keep the interiors well lit accentuates the spatial experience and make certain of a connection with nature that largely lacks in today’s urban world.

The interiors are kept simple and have been devised with great attention to detail to blend smoothly with the architectural elements. Natural textures of wood and exposed concrete amidst the subtle elements and neutral colour palettes with accents like olive green, navy blue, crimson red and burnt orange create elegant spaces that exemplify a comprehensively designed urban home.

The exterior surfaces are a blend of clean white walls juxtaposed against timber and glass. A series of staggered slits have been deliberately positioned at unconventional heights throughout the building to allow light and maximum views of the outside without compromising on privacy. The striking inclined wall introduced at the front elevates the overall massing and adds a sense of dynamism to the building.

The house is a display of intertwined indoor and outdoor spaces designed to filter in ample natural light and ventilation while ensuring a comfortable living environment. It adheres to the site conditions and has a strong element of individuality that enhances the quality of living through well-stitched spaces, materials, techniques, craftsmanship and infuses the interiors with personalized detailing to create profound experiences. The slits and openings in the building have been designed to create an illusion of levitating masses, hence the name – Floating Walls.

Project name: Floating Walls Residence

Company name: Crest Architects

Project Location: Bangalore, India

Completion Year: 2019

Principal Architects: Vishwas Venkat and Vikas MV

Project team: Shreya Ramachandra, Vikas MV and Vishwas Venkat

Built-up Area: 4266 sqft

List of products used in the project

  1. Toto – Sanitaryware
  2. Kohler – Sanitaryware
  3. Saint Gobain – Glass
  4. Grohe – Bath fittings
  5. Natuzzi – Furniture
  6. Script – Furniture
  7. D’decor – Curtains and accessories
  8. Kosh Studio – Curtains and accessories
  9. Wurfel – Modular Kitchen

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates