Fratelli Wines at Solapur, Maharashtra, by Sunil Patil and Associates

Fratelli Wines at Solapur by Sunil Patil and Associates: This project has been designed using climate as the basic parameter of the design and has been successfully completed in a stipulated budget and time.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Fratelli Wines - Sunil Patil and Associates

Fratelli Wines - Sunil Patil and Associates

Fratelli Wines at Solapur

The site for winery is located at Akluj (Dist. Solapur) , Maharashtra having a typical sub- tropical climate. It sits in the middle of 44 acre vineyards with road on the north side. In an industrial building, the performance of the building in terms of it’s function is of paramount importance.

Economy in construction plays an important role as every penny invested is expected to gain calculated income. Besides creating an appropriate environment for the work encouragement, it is a great challenge to achieve sustainability in the building as normally industrial buildings are perceived as menace to sustainability.

The true architecture is beyond all these technical parameters of the building. Every building has the unique soul which expresses itself in it’s unique manner. The soul of this building is the intricately designed spaces which interact with each other in such a manner that the visitor can feel the process of wine making. One can enjoy viewing the vineyards and the processing unit from the wine tasting lounge and feels the entire process of wine making.

The challenging part of the project is to maintain the environmental quality as per the product specification. The winery is divided into three main zones – Manufacturing unit, Administration block and Guest house. The primary and largest zone is the manufacturing unit which needs to follow technical parameters precisely on which its performance is based.

The solar passive approach has been used to attain thermal comfort & use of natural light and ventilation has reduced the running cost of the project adding to its cost effectiveness.

Open spaces are integral part of built form as they tend to modify the microclimate based upon how they are positioned. The main tank hall and the administrative block are placed in such a way that central courtyard is formed. This courtyard remains shaded by the built masses around it hence reducing the heat gain during the day. Building materials form a large component of energy consumption that is why it becomes important criteria for any sustainable building. This project has been built with large use of natural and low cost materials.

Landscape plays a key role in the campus not only as a visually pleasing element but also as a microclimate modifier. The landscape for Winery is designed to merge with its surroundings and has natural flair to it.

The interior is very simple and minimalist. The wine tasting lounge is designed in such a manner that it floats over sprawling vineyards and landscape mound and also has view of the main tank hall through courtyard.

FROM TASTING LOUNGE ONE CAN GET THE VIEW OF VINEYARDS AS WELL AS THE MAIN TANK HALL WHILE TASTING THE FINISHED PRODUCT…..FEEL THE PROCESS

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates