An Architect’s Office – Funktion Design Studio at Bangalore by Madhusudhan Sridhar

Funktion Design is an expression of an interesting structural language. The main supporting structure is casted by three 9m x 8m concrete portals on which three steel portals form the framework supporting the steel deck roofs of the studio level and the meeting zone.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
FUnktion Design Studio - Madhusudhan Sridhar

Funktion Design Studio at Bangalore by Madhusudhan SridharBuilding an office and studio for one’s own architecture practice is a challenging and an exciting prospect at the same time. When Funktion Design set out to build their own studio, they wanted to bring to the fore, a strong conceptual ideation and structural exploration that they have hallmarked in all their projects to date.

The layout accommodating Funktion Design is a South facing site, 40 feet x 40 feet in dimension and located in a bustling residential area of Sanjaynagar, Bangalore characterized by dense low rise housing with very little distance between adjoining buildings. The site is skirted by two voluminous Gulmohar trees along the road canopying at around 9-10m from the ground and offering their woody charm to an otherwise concrete neighbourhood.

The best light and ventilation is available in the upper reaches of these high-density sites. The design strategy therefore evolved as a response to this site context as well as a reinterpretation of the program of an architecture office typology.

The office spreads across the top two floors of the building. The top most floor comprises of meeting rooms, conference hall and reception that essentially forms the public face of the studio; and the floor below embodies the studio workstations aligned fascinatingly in level with the Gulmohar canopy outside. These two floors are expressed as a large aluminum-clad box placed on a concrete portal at an 8m level and open out into long balconies (facing the road) with recycled teak wood louvers to cut off the harshness of the South Sun. At the level below, hangs a glass-walled re-adaptable plywood floor mezzanine suspended from the concrete portal, which currently is being used as an art gallery.  This social space still remains in pipeline for future expansion.

Funktion Design is an expression of an interesting structural language. The main supporting structure is casted by three 9m x 8m concrete portals on which three steel portals form the framework supporting the steel deck roofs of the studio level and the meeting zone. The mezzanine gallery suspended from the concrete portal is expressed to look like a translucent lantern covered with vertical wooded louvers that act as a climate screen.

 

The three large concrete portals reminisce the structural expression of brutalist masters of the 60s.  Widening at the top and tapering in all three dimensions gives the audience the impression of an animal’s limbs. The subtle changes in dimensions along the cross section render an ingenious delicacy to an otherwise large scale.

The material palate consists primarily of concrete, steel and wood. The use of recycled teak wood sourced from old demolished houses and the organic earthy finish of the concrete portals left in their raw form, expresses skilled workmanship and an intuitive execution process with very basic formwork and resources. The white painted steel deck roof and structural member emanate a constant rhythm through the interior spaces. All the interior cabinetry and wall inner cladding are polished plywood .The flooring has been done using green kota stone in the studio and recycled wood in the meeting areas complimenting other natural materials.

Drawings

 

Project Facts:

Project name: Funktion Design Studio
Architect’s Firm: Funktion Design, Bangalore
Website: funktiondesign.in
Contact e-mail: [email protected]
Project location: Bangalore, India
Completion Year: 2017
Gross Built Area (square meters or square foot): 3000 sqft
Lead Architects: Madhusudhan Sridhar

Other participants
Design team: Monika Revankar, Pradhan Biddappa, Haridas
Structural Design:  Manjunath and Company
Fabricator: Jayanth
Contractor: Dalavai Infrastructure
Photo credits: Adarsha R
Photographer’s website: www.adarshar.com

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »
Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Kateel Restaurant, at Pune, by Oorvi Designs

Sanjiv Ram Shetty, an experienced restaurateur, gave us a challenge of refurbishing his place into a Garden-style Restaurant. Creating a cosy & beautiful ambience as well as creating awareness among the customers. The refurbishment needed to complete in shortest possible time, with two main criteria- reusing materials as much as possible & imbibing the feel of nature inside the place. – Oorvi Designs

Read More »
Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

Penthouse By The River, at Dumas road, surat, by The Concept Lab

A 5,000 square-feet penthouse on the 11th floor of a sky-rise had a lot going for IT space, and on eviably edited panorama of the river-side, on puffy white clouds, clear blue sky and the green tops of verdant trees.

In a house hanging in the clouds with french windows on every side space, in its absolute abundance became a defining factor. And it began with pairing down the six-bedroom to four-bedroom for this family of three. – The Concept Lab

Read More »
PRESS RELEASE : AN URBAN SYMPHONY In Four Movements

AN URBAN SYMPHONY In Four Movements by Jude D’Souza | JDAP | DESIGN – ARCHITECTURE – PLANNING

The site for the new Culture and Congress Centre at Banja Luka in Bosnia and Herzegovina lies at the edge of the town today, as an anchor for the developing city to the East. As part of the city’s strategic goals of developing as a South East European centre for culture, tourism and services, the design brief emphasised a facility that would have the flexibility to accommodate multiple activities, events and functions within it. It also laid emphasis on the Centre being a symbolic entity of the renewed city. – Jude D’Souza

Read More »
Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

Centre For Research and Development of Indegenous Technology, at Karnathu village, Himachal Pradesh, by Bhavesh Masand

From the city bar, as a drunk man returns home, he’s faced with unusual difficulties reaching home this time. During the course of his journey, he sensed his house keys slipping from his pocket in the dark highway, nonetheless he continued haltless. On arrival at home, he’s frantic in search of his lost keys to which his friend enquired- “why are you searching the keys in this light while you know it slipped on the highway?” To which the drunkard responds – “ Because this is where the light is, crazy!” – Bhavesh Masand

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates