Goa Institute of Management – Brinda Somaya

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Facts:
Location : Sanquelim, Goa
Client : The Goa Institute of Management
Site Area : 25 acres
Built Area : 19,900 sq. m
Completion of project : March 2011


Goa Institute of Management - Brinda Somaya

Spread on 50 acres of land, the environment of Goa Institute  of Management is a closed-campus institutional  facility. The site opens up to panoramic vistas of the Western Ghats and has many levels – gradual  and sudden. The program for the  institutional   facility  with  the  residences for students and faculty  is fragmented  in  4 sets of  buildings.  Spread over the  site  and  connected  by many  pathways,  these  sets are organised  along  two  perpendicular  axes. The academic  and  the  administration   areas are clustered  in  the  centre  of the site at the intersection  of the axes while  the library  and canteen blocks are located  on the  highest  point  of the  site. The student  hostels are placed at the  northern-most   corner and the  lowest  point  of  the  site is occupied by recreational facilities  for the students. The campus is environmentally planned to harvest rainwater  from recharge pits and swales while  the Laterite extracted from the site is used in construction.

Goa Institute of Management - Brinda Somaya

The clusters of built  forms on the site respond to the organisation  in the master plan and the lay of the land. The zoning  follows  the contours of the site and the clusters of built  spaces form  a cohesive environment  on the site. Resisting being ‘buildings’,  the architecture  of the campus assumes the form of built  and environmental interventions on a continuous natural landscape. Built forms are concentrated at nodes where there is concentration of activity. The clusters are composed in dynamic  intersections  of spaces, volumes, surfaces and colours. Planes that  assume many  forms  and alignments  bind the sets of enclosures into logical wholes. Differences of levels and changes in textures distinguish spaces while  vertical  planes with  voids define  them. The fenestrations  and punctures in the walls frame vistas.

Goa Institute of Management - Brinda Somaya

Rectilinear forms  and spaces intersect to define the plaza and the enclosures of  the  central  administration   and  academic block.  Surfaces with   varied permeability of vision and access enclose  functional  areas within.  Textures in floor  patterns and flooring  materials change in accordance with  alignment, composition  and  relationship  between  built  and  open.  Complex formal organisations dissolve into  simple organisational  patterns. Walls intersect and overlap to create interesting spaces.

Goa Institute of Management - Brinda Somaya

The centrally  placed  academic  block  is organised  around  a large,  paved plaza – the  first  place of access of the  formal  campus.  Spaces organised  around  the plaza respond internally  to the open space and externally to the panoramas of the  Ghats. Depending  on the  privacy  and purpose of the internal spaces, the materials of the enclosures change in transparency, lightness and permeability. A glass wall  overlooks the axis with  pergolas while  thin  vertical  apertures in the enveloping walls restrict excess light and visibility in more internal spaces. The quality, proportion and material of fenestration vary throughout the built form in reference to the immediate and distant context. Repetition ensures harmony.

Goa Institute of Management - Brinda Somaya

The set of the  spaces for  cafeteria  and  librar y are planned  at a vantage point – the  highest  on the  site and have an advantage of un-restric ted views  of the site and the landscape.  Designed  as enclosures  with  a multi-level open space in the centre, the orientation  and rectilinear  plans of the spaces spill  over in the semi-open  and open spaces of the plaza.

On the northern  end of the site, the residences for the students are designed as linear strips on either  side of an arcade-like  space. Regular and uniform in plan, the built  masses have rhythmic  fenestrations  and open on either  side. The multi-level arcade in the centre forms many informal and intimate  spaces for small and accidental gatherings.

In the general scheme of things, a set of defined architectural  elements is employed in a variety of permutations  and combinations  rendering each space unique  and responsive to its situation.  Colours, textures, night-lights, vegetation and a palette of related materials regulate and orchestrate experiences within  and outside. The campus is thought  as a landscape with architectural elements and gestures.

Goa Institute of Management - Brinda Somaya

Quaint and  silent  as their  surroundings  are, the  built  environments   of  the Author’s residence and  Goa Institute of Management  intervenes sensitively and establishes strong relationships with  the immediate  and distant surroundings.  As buildings  located  within   rich  vegetation   and  fertile  land, the landscape – both natural  and planned – envelopes and  is allowed  to intrude in the environment. Colours, textures of surfaces and a set of solids and  voids  define  spaces. The experience of  architecture  changes  with   time as natural  and designed light  changes around  the enclosures. One powerful idea central to both the projects; and perhaps central to most of Somaya & Kalappa’s work  – is the understanding  and interpretation  of architecture as a choreographed environment rather than a design object.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Earth House, at Kanakapura, Bangalore, India, by Svamitva Architecture Studio

Situated in a 28 acre site, the Terravana also called the Earth house is a design intervention that travels along the lines of earth and sustainability. In a plot size of 34.4×60 ft the unit focuses on a minimum footprint integrated with greenery. The interior setting transcends with the Pairing of age old technique of lime plastering with mid-century themed furniture. With delicately chosen décor that complements the theme of wellness and the colour palette of natural tones exhibits strength, sound and health. – Svamitva Architecture Studio

Read More »
Studio Emerald

Happy Head, at Hyderabad, by Studio Emerald

Tucked into the affluent neighborhood of Film Nagar – Hyderabad, Happy Head is a wellness destination that prides itself on being the primary and sole branch of its kind in the Indian context. The country’s first I.V. Clinic, this venue is a collaborative alliance amidst its founder who has a celebrated presence in the hospitality genre and the team at Studio Emerald. 

Read More »
LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

LOUVERED HOUSE, at Bangalore, by White Shadows Design Studio

The house was designed for a textile businessman from Rajasthan whose family spans three generations. The design brief consisted of three luxurious bedrooms, ample living spaces, entertainment and service areas.

The 30’X40’ site located in a growing residential area and flanked by dense multi dwellings on three sides, has a road to the West thus creating a design challenge.- White Shadows Design Studio

Read More »
Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

Cinema Multiplex | 6 Screens, at Pacific D21 Mall | Dwarka | New Delhi, by ivpartners

The capital’s new sub-city of Dwarka is coming as the next international diplomatic hub. Brimming with new developments and destination retail experiences it is being developed under the Smart City project. Located on the Metro interchange station this mall is home to a six-screen mega multiplex. Circumscribing a large atrium, the cinema is fronted by retail & flanked by a generous food court. Here, the design narrative needed an elegant new approach speaking a vibrant modernist language in luxury entertainment. – ivpartners

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates