Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

Impasto Building Workshop

Impasto Building Workshop

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers. - Impasto Building Workshop

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop

 

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers.

 

 

The need for the project was raised with a concern to bring the devotees safely to the river bed. The design revolves around basic ideas of creating an experiential journey from the upper level to the river bed, with pause points to encourage social and environmental interactions. The space provides a continuity between the past and present, with the use of local materials and traditional ideas of building and design.

 

 

The process of construction begins with cleaning and silting of the river. It is found that the Shivling sat on a huge river bed rock which must not be damaged to maintain the authenticity and integrity of the Shivling.

 

 

A concrete base slab constructed around the Shivling, is made heavy, acting as a foundation to sustain the frequent flooding of the river. A semi-circular, wide platform is built over a 9” thick, low height, concrete protection wall, allowing the devotees to walk and perform the rites safely while having an unobstructed view of the river. The construction of a submersible causeway at the lower level, and holes at the bottom of the protection wall, help maintain the natural flow of the river, respecting the ecology inside the river.

 

 

The transition from the land to water is covered with steps, which is an important part of Indian traditional architecture, as seen in the step wells of Rajasthan and Gujarat or on the ghats of Banaras. The interaction between people and the water due to the changing water levels gives numerous opportunities of creating various pause points on the steps through platforms and ‘otlas’ round trees or creating patterns in steps that become activity generators.

 

 

The socio-cultural strategy for the project was the involvement of traditional craftsmen and techniques which helped resolve fundamental issues of cost (funding from the Goreshwar Vikas Trust), material procurement and project duration, and also brought in a sense of belonging among the locals. The design is an attempt at making a “place” or a “space” that is inclusive and respects the history as well as aspirations of the end users. (Text-Pankti Pandya)

 

 Drawings –

 

Animations – 

 

Goreshwar Moran River Front, at Rajasthan, by Impasto Building Workshop 98
Steps-Sitting-Formation

 

 

Project Facts – 

Project Name: Goreshwar Moran River Front

Office Name: Impasto Building Workshop

Firm Location: Ahmedabad, India

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 3000 m2

Project location: Goreshwar Mahadev Mandir, Village- Dibra Bada, Tehsil- Sagwara, District- Dungarpur , State- Rajasthan (India)

Principle Architect: Kanishka Suthar

Design Team: Manohar Ji Suthar, Jerome Justin, Ankush Gupta, Raasul Rajeev, kanishka Suthar

Project Engineer:  Manohar Ji Suthar

Project Supervisor:  Devsankar Ji Suthar

Construction Team: Rupabhai, Ishwarbhai, Pratik Suthar, Mukeshbhai, Lalji Kaka

Photo Credits: impasto building workshop

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

RUPA RENAISSANCE, at Turbhe, Navi Mumbai, by Access Architects

Renowned for their architectural expertise and design prowess, Access Architects have come up with an awe-inspiring design spectacle with their latest project, Rupa Renaissance. Located in Navi Mumbai, this Avante-Garde mixed-use project is a three-part magnificent structure, catering to a premium clientele. The 132m colossal structure consists of an IT building that offers space for lease to exclusive MNCs and IT firms. The second block is an extension for stay at Marriott executive apartments while the third block holds guest house apartments, all interconnected to each other through a smart design scheme. – Access Architects

Read More »
NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

NINJA CLUB, at Shanghai, China, by J.H Architecture Studio, Yang Rui

It has been nearly 2 years when the pandemic starts, which leads to traumatic recession of all walks of life. To the entertainment industry, it’s also a game-changing point that only the best can survive. Ninja club, as one of the most established Hip-Pop club in Shanghai, has survived and thrived with its newly open 2nd club in this city located at Found 158. Among all the clubs and bars, in this noisiest nightlife center of Shanghai, Ninja chooses its own secret corner for its story and tales. – J.H Architecture Studio, Yang Rui

Read More »
RSDA Ansal Villas

A House Surrounded by a Green Footprint | Ansal Villas, by RSDA

RSDA is a multidisciplinary design firm delivering architecture, interior design and strategic services across India. The studio, based out of Gurugram, was founded in 2003 by Architects Rakhee Bedi and Shobhit Kumar, both of whom came together to build a unique design firm. The firm acts as a one-stop solution by covering the entire process from conceptualisation to execution. 

Read More »
Aparna Kaushik

Residential Project by Aparna Kaushik

Nestled in expansive lush enclaves far from the chaos of the city, this home is a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. The layout is natural and unforced with the idyllic blues of the expansive pool that gets perfectly framed from the open windows, providing a slice of tropical paradise living. The décor a esthetic is muted, cozy and comfortable. Warm palette, neutral and natural colors that resemble nature are used. Overall the ambience is chic and cozy. – Aparna Kaushik

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates