Unbuilt Project – The Guggenheim Helsinki Museum Design Competition Entry by Archohm

Text and Images: Archohm Studio

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Night_View copyCONCEPT DESCRIPTION

Helsinki is home to a number of prominent museums, and is recognized by its design district. The cityscape comprises a range of architectural styles, from neoclassicism to Art Nouveau and the contemporary Architecture of Alvar Aalto. This is an attempt to respond to this city and respect the man.

The axis and the aaltower.
The site for Guggenheim Museum is an urban space of great national and cultural significance . The aim is to create a public space that both welcomes new visitors and also serves as a key cultural destination for the community. The design responds to this context in a holistic way by creating a MUSEUM LOOP, which connects all the museums of Helsinki into a closed circuit terminating into a plaza. The museum acts as an important link to bind the past and future of art. The idea is to shape the city into a unique maze of museums forming an interface between the water and the greens. The design ventures into the city, creating this large plaza in the Tahtitorninvuorenpuisto; the observatory park. The plaza forms an apex directing the tourists to various museums in the city.

Concept Drawings:

Guggenheim Museum Helsinki Design Competition - Archohm

The journey to the Guggenheim Museum begins from this plaza, A defined access leading the audience to the building along the axis, Artaxis. It subtly merges into the builtform terminating at the highest point of the mass, the Aalto tower, Aaltower. The audience here experiences this dynamic transition of space. The ramp unfolds onto the site creating a dialogue between the building and the environment. The design is an approach with contextuality in the concept, physically and metaphysically, the art of museums and Alvar Aalto.

Guggenheim Museum Helsinki Design Competition - Archohm
Aerial View of the Museum

The Aalto tower anchored at the harbour edge of the form pays homage to the great architect. The tower is designed in such a way that it comprises of windows, which open out into the city, each window providing a vista to an Aalto building. The tower regards the masterpieces created by the artist in a very systematic manner. The floors gradually grow into the tower, each floor responds to the Aalto building in the proximity of the site. The method used to achieve this is based on simple logic that the tower is the centre from which concentric circles radiate out to the city. Each circle represents the consecutive floors and defines a range to identify the buildings. First circle identifies six buildings; Savoy Restaurant, Enso Gutzeit Headquarters, Union Bank Finland, Rautatalo Office Building, Academic Book Store, Finnish Engineering Society Building. Thus, the first floor of the tower comprises of six windows, each looking intoafore mentioned buildings. Similarly, the second floor focuses on the buildings identified in the second circle like the Electric Power Company and Administration Building. The third floor looks into the iconic Finlandia Hall. The windows on the fourth floor focus onto The National Pension Institute, The House of Culture. The fifth and sixth floor is devoid of any window, as the corresponding circle range could not identify any Aalto designed building. The seventh (topmost) floor admires the Aalto Studio and Aalto House.

More Visualisations:

Guggenheim Museum Helsinki Design Competition - Archohm
Exterior View of the Museum

The entry to the building is modest, from the tower. The audience walks into a massive (read tall) volume leading to an open reception. The exhibition has two galleries. The first one is a massive volume where priceless art installations occupy the space and the other is guided tour through the ramp tubes. The art pieces could be displayed all along the walls of these tubes. This approach gives a flexible solution.

The site is a plaza for cultural and social events. The ramps of the buildings merge into the site in the form of an amphitheatre. This forms a stage to host festive events and social gatherings. The water body imparts a majestic background to the plaza, enhancing the beauty of the design.

The idea is not to stand out but to facilitate harmony in time and space in Helsinki spirit, understated.

“However functional or minimal the architecture gets, it should be rooted in humanity and how people live”

– Alvar Aalto

   Drawings

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates