Hexaware Campus, Pune by RSP Design Consultants

Spread across 23.8 acres in the outskirts of Pune, India, the design of Hexaware campus creates a landmark in a setting with limited architectural references and is representative of a strong brand identity. The five-story structure integrates 75,000 sq. ft. of flexible workspaces, training centers, recreational facilities and other support amenities. The design of this project was guided by the climate, its surrounding landscape, effective use of daylight and multiple functions that this building is set to host.

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Hexaware Campus, Pune by RSP Design Consultants

Hexaware Campus by RSP Design Consultants

Spread across 23.8 acres in the outskirts of Pune, India, the design of Hexaware campus creates a landmark in a setting with limited architectural references and is representative of a strong brand identity. The five-story structure integrates 75,000 sq. ft. of flexible workspaces, training centers, recreational facilities and other support amenities. The design of this project was guided by the climate, its surrounding landscape, effective use of daylight and multiple functions that this building is set to host.

Planned around the idea of ‘campus within a campus’, this development is split into 4 phases of construction. The design of every phase aims to be resilient and unaffected by the operation of the next. Although functioning independently, the various units are connected through pedestrian linkages and sky bridges.

As a response to the contours on site, the master plan of the first phase is divided into 2 linear wings oriented to minimize heat gain and maximize on daylight. At the heart of this complex is a large central courtyard that provides a visual connection to all floors, and acts as the hub for socializing. The built mass is deconstructed to form several classical courtyards that foster interaction and collaboration. The interplay of volumes and voids ensure a visual tie with the hills running west of the project, besides creating several shaded outdoor spaces. Splayed rooms on the split-wings offer panoramic views of the hillside. Porosity in planning and form allows a continuous movement of breeze with wind tunnels creating a venturi effect.

The design derives inspiration from the vernacular architecture and is expressed in a distinctly contemporary language. The façade design is a rendition of the traditional jali work in clean modern lines, blocking harsh sunlight on the southern front and creating an interesting play of light and shadow. Complimenting a largely sandstone-clad exterior is a floating glass monolith, that functions as a meeting room, providing views of the hills on one end and views of the central courtyard on the other. A metallic circular frame binds the traditional and modern elements into a singular entity, in turn, enhancing the dialogue between the two styles.

The design boasts of high levels of sustainability, having received a platinum rating from LEED IGBC. The project achieves 32.39% savings over the ASHRAE base case and an overall saving of 49.66% generating onsite renewable energy of 334kWp. Use of water-efficient fixtures and reuse of treated water reduces water wastage by 56.24%. Extensive studies on daylighting and shading ensure ample daylighting and reduction in the use of artificial lighting. Orientation and façade design minimizes heat gain, thus reducing the load on artificial cooling. Further, Installation of a 334kWp capacity of onsite solar panels offsets 23.26% of total energy costs.

Project Facts

Name of the Principal(s): Arunjot Singh Bhalla

Location: Hinjewadi Rajiv Gandhi Infotech Park, Hinjawadi, Pune, Maharashtra 411057

Built-Up Area: 2,08,000 sft

Year of Completion: 2018

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates