The Flying Walls Hostel, at Rajkot, Gujarat, by Dhulia Architecture Design Studio

The flying walls hostel project was commissioned to us by a company intending to provide their workers with a living space that promotes community living and wellbeing. The site is located on the outskirts of the city of Rajkot in a developing area with educational, industrial and hospitality buildings coming up. Despite the development, the site's location provides unending views of the agricultural, grazing lands and the horizon.

Categories:

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Flying Walls Hostel, at Rajkot, Gujarat, by Dhulia Architecture Design Studio 2

The flying walls hostel project was commissioned to us by a company intending to provide their workers with a living space that promotes community living and wellbeing. The site is located on the outskirts of the city of Rajkot in a developing area with educational, industrial and hospitality buildings coming up. Despite the development, the site’s location provides unending views of the agricultural, grazing lands and the horizon.

The functional requirement was straightforward, the lower level of the building dedicated to the general managers and officials while the higher levels dedicated to other workers of different ranks. The company had 5 GMs and 50 – 75 other employees. The requirement divided the built mass into five equal levels with a simple floor plan and a site and services kind of approach. As the inhabitants hail from different parts of the country, a friendly and open environment in terms of built form was necessary to promote a healthy social bond amongst everyone.

The weather protection elements were primarily worked on to provide spaces that are ambient throughout the day. The heat from the sun after midday heats the building surfaces exposed to the west the most. To tackle this we staggeringly stacked the walls above cantilevered slabs to create the necessary barrier.

This process generated an idea to incorporate this in a way to form the building’s language. What if we could cantilever the walls out of its resting slabs? As if the walls were flying out from the facade and balancing over the central frame structure. These flying walls form an interesting range of shadows over the balconies creating a frame visually appealing. When pictured with the context a slight contrast is always maintained, neither overpowering nor merging to create the identity and incite a sense of pride and belonging in the occupants.

Drawings – 

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan By Peeyush Sekhsaria | Design Dalda

“Afghani, the wind is called Afghani” Mulling over Afghanistan in 2006 from just across the militarised border in Uzbekistan by Design Dalda

At Tashkent, the Uzbekistan capital we board an amazing Soviet era YAK 40 (Yakoliv) for Termez. The plane smells of Vodka and has a public bus feel to it. No need to be careful about overhead luggage falling on to your heads, the Yak 40 has its total luggage space (both hand and check in baggage) at the back. You enter in from the tail. The pilot enters from the back after all passengers have boarded, you stand up in respect and sit down only after he has taken to his cabin. – Design Dalda

Read More »
Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

Community Canvas, at Nashik, Maharashtra, India, by pk_iNCEPTiON | Ar. Pooja Khairnar

A story starts long back with the visionary teacher; he developed a unique teaching method for the underprivileged students of a rural school at Sawarpada village. It is a primary school for 40 students with two teachers who held classes in one hexagonal room for past 10 years. As lack of resources, they discovered a way to use walls, floors & even the existing trees. – Pooja Khairnar

Read More »
Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Terraced Residential Highrise, at Nallurhalli Road, Siddhapura, Bangalore, by CnT Architects

Project called for design of group housing comprising of units of multiple sizes catering to various income group, sizes ranging from 1200 to 2400 sqft. We started with a vision of creating architecture for the community wellbeing and active lifestyle in a holistic way. This was achieved by creating a central public space energized by play areas, swimming pool, party spaces, gaming zones, lounges, dance floors etc, – CnT Architects

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates