Hotel Avasa, at Hyderabad, by Nandu Associates – B. Nandakumar

Share Post:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Hotel Avasa - Hyderabad - B.Nandakumare

Hotel Avasa - Hyderabad - B.Nandakumare

As you drive towards Hi tech city, looking at block after block of built FAR, there is a break from the concrete boxes of commercial and apartment buildings. You see the 9 floor frame with stepped terrace gardens : ‘Avasa’.

The irregular shaped site was the biggest design challenge. The site is wide towards the front road and narrows down towards the back. The building follows the site, forming the letter ‘A’, in the plan.

Concept:

One of the aims of the design was to respect the given site. Thus, the design of the hotel responds to its context with a highly site-specific scheme. Due to limited open space on site and in the vicinity, a continuous green space has been conceived in the form of stepped terraces. These terraces are visually connected from the third level to the top floor. Thus, the rooms are arranged along the two arms of the ‘A’ and the connecting slab between the two arms acts as terrace space which step back as one proceeds to the higher levels.

The building sections were the most important diagrams in the design process. The final section, through the terraces, explains the building’s spatial qualities best. Vertical transport through this stepped section is achieved through 3 separate banks of lifts. One set in the west wing commutes between Basements and Ground floor. One set in the East wing commute between Ground and 11th level. The bank of lifts off the central lobby axis operate through all the levels.

Hotel Avasa - Hyderabad - B.Nandakumare

The Atrium could have been a single large volume from Ground to 11th level. However, it has been split into two – The Lobby atrium at the ground level, connecting the Grand lobby and the Banquet Halls. The central atrium at the third level which has been created under the stepped terraces. This has been done in order to mitigate noise and also to maintain a sense of scale.

There are two bridges between two room blocks, one on the fifth floor which is the business club : “BRIDGE”, and the other is the double-level Sky-Bar connecting the room blocks on the tenth and eleventh level. The Sky- bar has its own set of lifts Layout. The nine room floors sit on a podium containing the arrival porte-cochere, the reception lobby, a speciality restaurant and all-day dining. The first level contains the banqueting facilities including the Grand Ballroom which is connected directly to the ground level porte-cochere by a grand staircase. The second level is the service floor over the banquet corridors. The third level has the first room floor with spa and gym. The central atrium space opens out to the pool deck and terrace function space with alfresco bar. The stepped terraces at each higher floor have been given a different character. Thus, the room corridors on each floor have a unique experience, where guests experience the naturally lit corridors and the lush cascading gardens.

Share your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

Boutique Jewellery Store at Hyderabad by VAL Atelier

When the clients approached us with a requirement of designing a luxury jewellery store spread out on 4 floors and the likes of which the country has not seen, we were elated with excitement! They wanted each floor to look completely different from each other. – VAL Atelier

Read More »
The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

The Brick House, Palakkad, Kerala, India, by Tq+a Architects

Required for a family of 4, the house is built in a 3400sqft area in Palakkad, Kerala. It is a simple cantilevered structure, with the material and finish as the main highlight of the building. The vibrant bricks and concrete finish gives the residence a contemporary and modern look which was in line with the client vision. – Tq+a Architects

Read More »
Central Vista

Off The Cuff: Have We Lost Our Vista? – Interim Thoughts On A Work In Progress – Rahoul B. Singh

As a nation we are about to embark on democratic India’s most symbolic project – the re-development of New Delhi’s central vista. The central vista and it’s precinct is approximately three kilometre long and stretches from Rahstrapati Bhawan on the west to India Gate on the east. The redevelopment of this tract of land and other land parcels adjoining it will cost the exchequer upwards of Rs. 20,000 crore and is being undertaken to commemorate 75 years of India’s Independence in 2022. Other objectives of the project include increasing the productivity and efficiency of the government and expanding and improving the quality of public space that falls within its immediate precinct.

Read More »

Michelle Poonawalla at Art.Lab, Dubai, and the Mediations Biennale, Poland

“I​am delighted to be able to show ‘From Dust to Dust’ alongside leading artists in the digital sphere. I like to produce immersive and engaging artworks which create an experience for the viewer so for me World Art Dubai is a great opportunity for as many people of different nationalities and age groups to see my work as possible. It is also great to be back showing work in Dubai after the success of Introspection at Alserkal Avenue last year” Michelle​ Poonawalla

Read More »

Subscribe to Architecture and Design Updates